Korelacija dramske igre i likovnog izraza u radu s djecom predškolske dobi - Novak, Petar (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2018)
Likovne aktivnosti su dio svakodnevnice u dječjim vrtićima i obuhvaćaju mnogo vremena provedenog u njima, zajedno s dramskom igrom. Naime, dramska igra se manje implementira u odgojno-obrazovni proces od likovnih aktivnosti, a na odgojitelju je da ih jednako potiče jer su djeca sama po sebi vrlo radoznala i uživaju u novim iskustvima, bez obzira na krajnje rezultate. Dramske i likovne aktivnosti djece ovise o njihovim kognitivnim i emotivnim elementima, karakteristikama i aspektima, isto kao što i ti sami aspekti ovise o iskustvu ili neiskustvu likovnih i dramskih aktivnosti u djece. Cilj je ovog istraživanja istražiti kako će djeca izraziti korelaciju između likovnih i dramskih igara. Isto je tako važno potaknuti njihovu imaginaciju, maštu i vizualizaciju uz prisutnost što manje nepotrebnih, ometajućih stimulansa kako bi izrađivala što manje stereotipna likovna djela potaknuta njihovim subjektinim, osobnim sposobnostima, ali i uvjerenjima te uočiti korelaciju između likovnih aktivnosti i dramske igre. Art activities are an everyday part in kindergartens and they make up a lot of time in which they are spent, together with drama games. In fact, drama games are less implemented in the educational proces then art activities, and it is for the preschool teacher to encourage them both equally because children are by nature curious and they enjoy new experiences, regardless the results. Children's drama games and art activities depend upon their cognitive and emotional elements, characteristics and aspects, same as those aspects depend upon the experience or the lack of experience with drama games and art activities. The main purpose of this research is to research how will children express the correlation between art activities and drama games. It is also important to stimulate their imagination, fantasy and visualization with the presence of as less as possible unnecesary, distracting stimuli so that the children can make as less possible stereotypic artworks which are encouraged by their subjective, personal ...