Televizijske emisije u nastavi hrvatskoga jezika od 1. do 4. razreda osnovne škole - Mijatović, Ana (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2014)
Televizija svojim snažnim audio-vizualnim efektima pripada najutjecajnijim sredstvima masovne komunikacije. Ona je dinamična sinteza elemenata filma, radio-emisije, fotografije, crteža i shema teksta. Televizija se upotrebljava u svim nastavnim oblicima, zato što se prikazivanjem pogodnog televizijskog programa stječe bolje, brže i dugotrajnije znanje koje također utječe na razvoj intelektualnih sposobnosti, samostalnosti i kritičnosti u radu. Mogućnosti televizije kao audiovizualnog nastavnog sredstva vrlo su velike. Važna je njena uloga kao sredstva za približavanje stvarnosti koja nije dostupna. Danas se televizijske emisije mogu snimiti te se u nastavnom procesu projicirati prema potrebi. Obrazovna televizija se može primjenjivati na različite načine u suvremenoj nastavi. Ona može biti izvor informacija ili dopuna klasičnim oblicima nastave. Obrazovna moć televizije je znatno veća onda kada se temeljno pripremaju sadržaji, učitelji i učenici i kada se u najpovoljnije vrijeme emitira program. Kvalitetu obrazovne televizije doprinosi marljiva priprema nastavne građe, koja se zasniva na odgovarajućim didaktičkim principima, koja se detaljno pedagoški analizira, do najnužnijih detalja planira, bogato ilustrira, uklapa u cjelokupni odgojno-obrazovni rad u obitelji i školi. Pedagoški efekti obrazovne televizije postižu se lakše ako je ostvarena dvostrana komunikacija. Na žalost, danas se sve manje pozornosti poklanja kvaliteti televizijskog programa i sve se manje koristi uloga i moć televizije u odgojno - obrazovne svrhe, tako da je veliki zadatak na roditeljima i učiteljima da svoju djecu osposobe da sami vrše selekciju programa i gledaju samo one sadržaje koji će im biti od koristi. The television with its strong audio-visual effects belongs to the most influential means of of the mass communications. It is dynamic synthesis of the film, radio-show, photography, drawing and text plans elements . The television is used in all teaching forms, because by showing appropriate television programme it is gained ...