Ekološki projekti u dječjem vrtiću - Jelaš, Ivana (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2016)
Diplomski rad izrađen je na Katedri za prirodoslovlje iz kolegija Prirodoslovlje pod vodstvom mentora prof. dr. sc. Irelle Bogut i mr. sc. Željka Popovića, profesora visoke škole. U ovom diplomskom radu Ivana Jelaš iznijela je kratak pregled povijesne koncepcije projekta, opisala je sam pojam projekta i etape te razvijanje ekološke svijesti kod djece. U istraživačkome dijelu provela je anketu s odgojiteljicama te projekt s predškolskom djecom u dječjem vrtiću. Rezultate ankete prikazala je statističkom analizom, dok je projekt opisala pomoću deskriptivne metode. Dobiveni rezultati pokazali su kako je na provođenje ekoloških projekata plan i program potaknuo 63% odgojiteljica. Njih 68% smatra kako ih je potaknuo osobni interes, a također 68% smatra interes djece kao poticaj. Literaturu i Internet kao pripremu u provedbi projekta navodi 90% odgojiteljica, a pomoć kolegice u grupi navodi 81% odgojiteljica. Suradnju s roditeljima navodi 68,18%, a suradnju s lokalnom zajednicom 36% odgojiteljica. Projekte u vrtićima uglavnom provode sa starijom dobnom skupinom djece. Također bi se željele educirati o projektima razvijanja ekološke svijesti kod djece i stručnim usavršavanjem. 90% odgojiteljica smatra kako ekološki projekti povoljno utječu na razvoj ekološke svijesti kod djece, a 85% smatra kako su oni vrlo korisni, poučni i zanimljivi. 62% odgojiteljica smatra kako djeca puno nauče o važnosti očuvanja Zemlje i na koje načine mogu sami sudjelovati u tome. 70% odgojiteljica smatra kako je važno stvoriti naviku očuvanja okoliša od najranije dobi. 47% smatra kako ekološki projekti potiču dječju radoznalost za istraživanje okoline, potiču razvoj govora, pamćenje i maštu. Istraživanjem je nastojala saznati koliko često odgojitelji provode projekte u svome radu te koliko su projekti tematski vezani za razvijanje ekološke svijesti kod djece. Također, istraživala je najčešće provođene ekološke teme te koliko znaju o ekologiji. Pomoću projekta, nastojala je osvijestiti djecu o važnosti ekološke svijesti te ih kroz neposredno ...