Mišljenje roditelja o primjeni Montessori metode u dječjem vrtiću - Đurić, Irena (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2021)
Alternativni predškolski programi sve su zastupljeniji u dječjim vrtićima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu te pokazuju izuzetne rezultate u radu s djecom. Istraživanja govore kako alternativni predškolski programi pozitivno utječu na razvoj djeteta, no stavovi i zadovoljstvo roditelja te djece rjeđe su ispitivana. U diplomskom radu govori se o primjeni Montessori programa u dječjim vrtićima, njegovu utjecaju na razvoj djece te se ispituje mišljenje roditelja, zadovoljstvo programom i suradnjom s ustanovom ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Cilj ovog rada bio je prvo predstaviti osnovna načela Montessori pedagogije, a osim toga i utvrditi koliko su roditelji Dječjeg vrtića Cekin upoznati s Montessori programom i metodom rada u predškolskoj ustanovi te koliko su njime zadovoljni. Istraživanje je provedeno pomoću anketnih upitnika za roditelje u Dječjem vrtiću Cekin, a sudionici su 49 roditelja čija djeca polaze Montessori program. Istraživanjem provedenim u ovome radu zaključeno je da su roditelji iznimno zadovoljni radom vrtića, iako ih je otprilike samo trećina upoznata s Montessori pedagogijom kao i Montessori priborom za rad. Najveći interes djeca Dječjeg vrtića Cekin pokazuju za aktivnosti iz praktičnog života, kao i za kreativno izražavanje, bilo to u likovnom, glazbenom ili scenskom obliku, dok je najmanji interes za matematiku, posebice geometriju i konkretne računske operacije, iako su im sami brojevi zanimljivi. Osim toga, roditelji imaju vrlo pozitivna mišljenja o radu odgojitelja u Dječjem vrtiću Cekin te s njima ostvaruju iznimnu suradnju koja pomaže u izgradnji djetetu sigurnog okruženja. Svi rezultati dobiveni istraživanjem u kojem sudjeluju i roditelji vrlo su vrijedni za Dječji vrtić Cekin jer su dokaz suradnje koja je jedna od najvažnijih sastavnica odgojno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi. Alternative preschool programs are more and more present in kindergartens, in Croatia as well as in the world, showing extraordinary results in work with children. Researches show that ...