Radionica recikliranja papirnatog otpada u dječjem vrtiću - Leko, Kristina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2020)
Recikliranje (oporaba) je postupak kojim se omogućava ponovna uporaba otpada u proizvodnom procesu. Obuhvaća preradu već korištenih materijala u nove proizvode pa se na taj način potencijalno korisni materijali ne bacaju, već se koriste u novoj proizvodnji. Recikliranje se temelji na relativno jednostavnom načelu: otpad treba promatrati kao sirovinu, čime se istovremeno smanjuje potreba za novim prirodnim dobrima, kao i količina otpadne tvari koju treba negdje odložiti. Zaštita okoliša skup je aktivnosti i mjera za sprečavanje opasnosti za okoliš, nastanka šteta i/ili onečišćivanja okoliša, smanjivanja i/ili otklanjanja šteta nanesenih okolišu te povrata okoliša u stanje prije nastanka štete. Svojim završnim radom pokušala sam djeci predočiti probleme vezane uz okoliš kojih oni još nisu svjesni. Kroz provedene aktivnosti nastojala sam im pokazati postupak recikliranja papira i način na koji se dobiva novi papir bez zagađivanja okoliša. Ispitivanje sam provela na uzorku od 5 djece i 5 njihovih roditelja. Djeca su iz srednje odgojne skupine DV „Jelenko“ u Osijeku. U radu s djecom uvjerila sam se da djeca imaju neka znanja o otpadu, a ja sam ih dodatno uputila u važnost recikliranja otpada. Potom sam putem komunikacije s djecom i dodatnom aktivnošću pokazala kako oni sami mogu doprinijeti očuvanju okoliša. Smatram bitnim navesti da se djeca u vrtiću već u toj dobi trebaju upoznavati s tematikom otpada jer se odmalena uče dobrim navikama kao što je tako postupanje s otpadom, odnosno papirom. Recycling is a process that allows the reuse of waste in the production process. It includes the processing of used materials into new products, so that potentially useful materials are not thrown away, but are used in new production. Recycling is based on a relatively simple principle: waste should be observed as a raw material, which at the same time reduces the need for the use of new natural resources, as well as the amount of waste that needs to be disposed of somewhere. Environmental protection is a set of activities and ...