Utjecaj fitness programa na motoričke sposobnosti rekreativaca - Getto, Ivan (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2020)
U ovome radu se objašnjava, ne samo značaj fitnessa i njegovih programa, već i pozitivni utjecaj na održavanje i razvoj motoričkih sposobnosti kod vježbača, odnosno rekreativaca. Sami pojam fitnessa poistovjećuje se s dobrom fizičkom spremom i zdravljem, ne samo fizičkim, već i mentalnim. Također se definira kao i obavljanje profesionalnih i dnevnih aktivnosti bez osjećaja pretjeranoga umora. Pomoću fitness programa vježbači razvijaju i održavaju motoričke i funkcionalne sposobnosti, a osim toga programi pomažu i u redukciji potkožnoga masnoga tkiva. Rekreativac je osoba koja u svoje slobodno vrijeme, iz vlastitih interesa te zadovoljenja unutarnjih i vanjskih potreba, unapređenja i održavanja zdravlja, bavi određenom sportskom aktivnosti. Motoričke sposobnosti su zaslužne za sva čovjekova kretanja, one definiraju čovjekovu kretnu sposobnost. Moguće je utjecati na njih, a neke su i genetski uvjetovane. Motoričke sposobnosti vježbača, odnosno njihov napredak, mogu se pratiti formalnim modelom kroz tri stanja, a to su početno, tranzitivno i finalno. Uz svrsishodno i kontinuirano vježbanje finalno stanje će biti bolje od početnoga. Fitness programi poput aerobika i njegovih podvrsta, pilatesa i bodvbuildinga uvelike utječu na održavanje i razvoj motoričkih sposobnosti. In this study I want to more closely explain not only the importance of fitness and its programs, but also the positive influence it has on maintaining and development of motor abilities in recreational athletes. Fitness is associated with good physical preparedness and health, both physical and mental. Additionally it is defined as the ability to complete the variety of everyday activities without the feeling of excessive exhaustion. With the help of a fitness programs, recreational athletes can develop and maintain their motor abilities and functional capabilities, additionally, it also has benefit sin reducing the subcutaneous fat tissue, improving body composition. Recreational athlete is a person who in his or her s free time, partakes in ...