Glazba i ples - poticaji za razvoj djece s poteškoćama u razvoju - Josipović, Lorena (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2020)
Djeca s poteškoćama u razvoju su djeca koja imaju „urođena ili stečena stanja organizma koja prema svojoj prirodi zahtijevaju poseban stručni pristup kako bi se omogućilo izražavanje i razvoj sačuvanih sposobnosti, a time i što kvalitetniji život“ (Nebošenko, 2018, str. 23). Cilj rada je istražiti dosadašnja saznanja o utjecaju glazbe i plesa na razvoj djece s poteškoćama u razvoju. Rad sadrži sažet prikaz kalendara razvoja djeteta od prve do sedme godine kako bi roditelji i odgajatelji na vrijeme uočili ako dijete „zaostaje“ za drugima i ako su se u njegovom razvoju javile određene teškoće. Isto tako sadrži i sami prikaz poteškoća te je objašnjeno kako glazbene i plesne aktivnosti potiču razvoj takve djece. Glazba i ples su u današnje vrijeme sve više cijenjeni mediji u mnogim granama medicine, jer upravo oni su među najboljim načinima za smirenje i opuštanje djece te razvijaju kod njih želju za igrom i pokretom. Glazbene i plesne aktivnosti su uglavnom jednostavne te zbog toga omogućuju kreativno izražavanje, utječu na razvoj govora, motorike, ali i pozitivno djeluju na inteligenciju pojedinca. Iz tog razloga ples i glazba su postali važni čimbenici u radu s djecom s poteškoćama. U ovom je radu, također, istaknuta i važnost, ali i prednosti primjene glazbe i plesa u svakodnevnim aktivnostima djece predškolske dobi, te je zaključeno kako upravo te aktivnosti u terapijskim procesima potiču razvoj djece s poteškoćama. Children with disabilities are children that have congenital or developed organism conditions, which require special professional approach in order to enable development of the conservation capabilities, as well as maintaining a more quality life (Nebošenko, 2018). This paper’s agenda was to look into previous knowledge about music and dance incentive for the development of disabled children. The paper contains a concise calendar of the child’s development from their first to seventh year, so parents and educators could notice when the child started “falling behind” the others and if their ...