Povezanost odgojnih ideala filozofije odgoja Nietzschea i Freirea - Smiljanić, Dajana (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Filozofski fakultet., 2023)
U radu su predstavljeni odgojni ideali koje obrađuju Freire i Nietzsche u svojim radovima. Govore o idealima obrazovanja, oslobođenja, kritičkoga mišljenja i povijesti. Svaki ideal stoji zasebno i sam obuhvaća određeni broj poveznica između ova dva filozofa. Ideali su međusobno povezani i uvjetuju se jer kako bi smo ostvarili jedan ideal moramo misliti i na ostale. Obrađivanjem tih ideala oni žele prikazati njihovu primjenu u odgojno-obrazovnome sustavu s ciljem njihova poboljšanja. Freire i Nietzsche bave se problemima koje su iskusili na svojoj koži i uzimaju o obzir činjenicu da aktualni problemi s kojima su suočeni nemaju jednostavna rješenja. Naglašavaju i kako primjena tih ideala nikada neće biti u potpunosti ispunjena, ali imati će veliki utjecaj na budućnost čovječanstva, jer upravo se u obrazovanju se oblikujemo kao ljudi koji odlučuju svaki sljedeći korak. Oni zapravo te ideale pročišćavaju od utjecaja politike, ekonomije i tradicije koje su idealima dali iskrivljena značenja. Pokušavaju utjecati na čitavi odgojno-obrazovni sustav koji je vođen pogrešnim idealima i ograničenim znanjem. Freire svojom kritičkom pedagogijom stvara preokret unutar odgojno-obrazovnoga sustava u Brazilu te postupno i u ostalim zemljama. Nietzsche, s druge strane ostavlja snažnu kritiku na njemačke odgojno-obrazovne ustanove i njihov način rada. Njihovi su ideali primjenjivi i u suvremenome dobu jer smo i sami suočeni s nekima od problema koji se u radu spominju. Ti su ideali revolucionarni jer odgovornost nije samo na ustanovi ili samo na odgojiteljima, nego na svima koji imaju ulogu u odgojno-obrazovnome sustavu.