Nastavnikova kreativnost u osmišljavanju nastavnoga sata hrvatskoga jezika - Štefović, Petar (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Filozofski fakultet., 2023)
Cilj je ovoga rad ponuditi pregled na koji je način kreativnost prisutna u nastavni jezika te kako nastavnici mogu razvijati vlastitu kreativnost i na koji način ona obogaćuje nastavu hrvatskoga jezika. Prvi dio rada jest teorijski pregled pojma kreativnosti, kreativnosti nastavnika u nastavi te primjeri kreativnih postupaka i aktivnosti u poučavanju nastave jezika, odnosno gramatike. Uz teorijski pregled kreativnosti u nastavi jezika rad donosi rezultate anketnog upitnika za nastavnika čiji je cilj bio prikazati razmišljanja i iskustva nastavnika vezanih uz njihovo poimanje važnosti kreativnosti u nastavni jezika, ali i kako oni sami razvijaju vlastitu kreativnost u nastavi te kako primjenjuju kreativnost u nastavi jezika. U anketnom upitniku sudjelovala su sveukupno 32 nastavnika hrvatskoga jezika koji predaju u osnovnim, srednjim strukovnim školama i gimnazijama, a odgovori dolaze s triju županija: Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske te Bjelovarsko-bilogorske županije. Rad je zaokružen zaključkom koji sintetizira teorijsku podlogu koju rad postavlja u prvom dijelu te rezultatima anketnog upitnika za nastavnika.