Difuzija odgovornosti - Hudj, Tatjana (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Filozofski fakultet. Odsjek za psihologiju., 2016)
S obzirom da je difuzija odgovornosti jedan od psiholoških procesa sa čijom je pojavom upoznato malo ljudi, cilj je ovog rada detaljnije objasniti njezinu pojavu i opisati kontekst kada su istraživači spoznali postojanje tog fenomena. U radu se objašanjava efekt promatrača i procesi koji su u podlozi, a imaju važnu ulogu u donošenju odluke o interveniranju u situacijama u kojima je potrebna pomoć. Navedeni su najvažniji teorijski koncepti koji objašnjavaju pojavu difuzije odgovornosti, a to su drvo odluke Latanéa i Darleya te atribucijski model kovarijacije. Također, zbog boljeg razumijevanja pojave, navedena su rana, klasična istraživanja koja su postavila temelje za daljnje spoznaje, ali i novija istraživanja koja su se usmjerila na šire aspekte života. Difuzija odgovornosti je zainteresirala mnoge istraživače pa su se oni usmjeravali na vrlo raznolika područja života u kojima postoji mogućnost njezine pojave, kao što su na primjer više ili manje opasne situacije, ali i neke svakodnevne, razlike u pojavi difuzije odgovornosti u ruralnim i urbanim sredinama, utjecaj spola na odluku o pomaganju pa čak i dodjeljivanje kazne kriminalcima koji su sami počinili zločin ili u grupi.