Položaj žena u znanosti - Ćurić, Ivana (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Filozofski fakultet. Odsjek za pedagogiju., 2010)
Ovaj rad se bavi položajem žena u znanosti. Prikazan je u dva poglavlja gdje se prvi dio odnosi na povijesni pregled položaja i prava žena, a drugi dio govori o položaju žena u današnjem svijetu. Rad govori o slaboj zastupljenosti žena u znanosti i dominaciji muškaraca. U povijesnom pregledu je uočljivo povećanje žena u znanosti i visokom obrazovanju ali unatoč tom rastu i dalje su žene podređene muškarcima. Zakonom je propisana ravnopravnost spolova u svim područjima ali životna praksa pokazuje drugačije. U radu su istaknute najzastupljenije razlike između muškaraca i žena u znanosti i rukovodećim položajima kao i sami uzroci podzastupljenosti žena. Položaj žena u Hrvatskoj je posebno prikazan i na temelju njega možemo viditi u kojim područjima znanosti prevladavaju žene. Navedene su posebne udruge i organizacije u svijetu koje promiču prava žena u obrazovanju, kao i razni projekti koji potpomažu u napredovanju u karijeri.