Funkcija, značaj i izgradnja egipatskih piramida - Zelenak, Dejan (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Filozofski fakultet. Odsjek za povijest., 2010)
Egipatske piramide građene tijekom Četvrte, Pete i Šeste dinastije, odnosno tijekom gotovo cijelog trećeg tisućljeća prije Krista. Razvojni put piramida počinje mnogo ranije, još tijekom Prve dinastije, kada su građene prve mastabe. Mastabe su tijekom tri Egipatske dinastije postajale sve složenije, tako da su one postepeno poprimile oblik stepenastih piramida. Prva stepenasta piramida je ona faraona Zosera, za koju se ujedno pretpostavlja i da ju je i konstruirao veliki svećenik Imhotep. Prijelaz sa stepenastih piramida na prave piramide, ili na piramide ravnih stranica dogodio se relativno brzo, tijekom prijelaza iz Treće u Četvrtu dinastiju. Prvi faraon Četvrte dinastije Sneferu gradio je prve prave piramide. Dao je izgraditi piramidu u Meidumu, te dvije piramide u Dahshouru, jednu pod nazivom Južna kamena piramida ili Prelomljena piramida, zbog njenog specifičnog oblika, i druga pod nazivom Sjeverna kamena piramida. Zatim slijedi faraon Khufu i njegova Velika piramida, koja je najveća piramida i ujedno piramida oko koje se razvilo najviše teorija za što je služila i kako je građena. Do kraja Četvrte dinastije, za vrijeme Kefrenea i Menkeura i dalje su se gradile masivne piramide u Gizi. Tijekom Pete i Šeste dinastije gradnja piramidi počinje polako opadati, odnosno one postaju sve manje i građene građevnim materijalom lošije kvalitete. Sa krajem Šeste dinastije prestala je i gradnja piramida. Postoji mnogo teorija kako su građene piramide. Od objašnjena da su ih gradili sami Egipćani upotrebom primitivnog oruđa, pa do teorija da su ih izgradili ne-Egipćani. Prava funkcija piramida do danas nije sigurno objašnjena. I ovdje se pojavilo mnogo teorija, od toga da su one služile kao grobnice za faraone, pa do toga da su piramide kozmički simboli ili da prikazuju kronologiju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.