Zadovoljstvo starijih osoba kvalitetom skrbi od strane patronažne službe - Čelebić, Daniel (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek., 2023)
Cilj istraživanja: Ispitati zadovoljstvo korisnika patronažne službe radom patronažnih sestara/ tehničara te ispitati razlike u zadovoljstvu prema spolu, dobi, mjestu stanovanja i s obzirom na to s kim žive u kućanstvu. Nacrt studije: Presječna studija. Ispitanici i metode: Sudjelovalo je 156 ispitanika, osoba starije životne dobi koji su korisnici patronažne službe. Istraživanje je anonimno i dobrovoljno i odobrilo ga je Etičko povjerenstvo Doma zdravlja Vinkovci. Korišten je anketni upitnik kreiran u svrhu istraživanja, koji je distribuiran u tiskanom obliku. Rezultati: Veće zadovoljstvo predstavljanjem i pristupom (P=0,03), komunikacijom (P=0,02), pruženim informacijama (P=0,002), odvojenim vremenom (P=0,03), razumijevanjem (P=0,01), profesionalnošću (P=0,01), susretljivošću (P=0,01), podrškom (P=0,03), dostupnošću (P=0,01), znanjem (P=0,01) i vještinama (P=0,003) patronažne sestre/tehničara pokazuju ispitanici koji žive na selu u odnosu na ispitanike koji žive u gradu. Manje zadovoljstvo predstavljanjem i pristupom, komunikacijom i pruženim informacijama pokazuju ispitanici koji žive u braku odvojeno od djece u odnosu na ispitanike koji žive u braku s djecom (P=0,01; P=0,05) i koji žive sami (P=0,008; P=0,009). Također, pokazuju manje zadovoljstvo podrškom, dostupnošću i znanjem patronažne sestre/tehničara u odnosu na ispitanike koji žive sami (P=0,01; P=0,02; P=0,03), te vještinama i kvalitetom rada patronažne sestre/tehničara u odnosu na ispitanike koji žive u braku s djecom (P=0,02; P=0,03). Povećanjem životne dobi povećava se zadovoljstvo predstavljanjem i pristupom patronažne sestre/tehničara (P=0,03). Zaključak: Kvaliteta usluga patronažne službe postiže se pružanjem zdravstvene skrbi u skladu s procjenom i potrebama korisnika kao i poštivanjem načela jednakosti i dostupnosti. The aim of the research: To examine the satisfaction of users of patronage service with the work of patronage nurses/technicians, and to examine the differences in satisfaction according to gender, age, place of residence and ...