Optimalno korištenje baterijskog spremnika električnog vozila u sustavu s fotonaponskom elektranom na zajedničkom parkingu u tržišnim uvjetima - Pleskalt, Martin (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek., 2022)
Svrha ovog rada je izraditi model za optimizaciju punjenja, odnosno pražnjenja baterijskog spremnika više električnih vozila, na primjeru zgrade na čijem je krovu ugrađena fotonaponska elektrana i koja ima zajedničko parkiralište na kojem se sama vozila spajaju na punionice. Postavljena je teorijska osnova za moderna električna vozila dostupna na tržištu. Navedene su i objašnjene glavne tehnologije, fotonaponskih modula te sami fotonaponski sustavi. Postavljena je funkcija cilja za minimizaciju troškova električne energije zgrade te je izrađen računalni model u programu GAMS za optimizaciju korištenja baterija električnih vozila. Nakon primjene optimiziranog modela na različite scenarije, prikazani su rezultati simulacije, konačni troškovi i komentari za svaki scenarij. The purpose of this work is to create a model for optimizing the charging and discharging of the battery tank of several electric vehicles, using the example of a building on the roof of which a photovoltaic power plant is installed and which has a common parking lot where the vehicles themselves are connected to charging stations. The theoretical basis for modern electric vehicles available on the market has been laid. The main technologies of photovoltaic modules and the photovoltaic systems themselves are listed and explained. An objective function was set to limit building costs, and a computer model was created in the GAMS program to optimize the use of electric vehicle batteries. After applying the optimized model to different scenarios, simulation results, final costs and comments for each scenario are presented.