Viralni marketing - Šomođi, Larisa (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za marketing., 2016)
Danas je nemoguće ne primijetiti različite tehnike marketinga putem društvenih medija. Neki od tih sadržaja postaju izuzetno popularni te ih i sami dijelimo sa prijateljima i poznanicima, kako usmeno tako i putem društvenih mreža. Viralni marketing objašnjava pobliže zašto neki sadržaj želimo podijeliti sa ostalima u svome okruženju, dok neki drugi sadržaj ignoriramo ili mu jednostavno ne pridajemo toliki značaj. S obzirom da su društveni mediji tj. društvene mreže postale dio naše svakodnevnice i nešto s čime smo konstantno u doticaju, a s vremenom samo napreduju i rastu zajedno sa tehnologijom, vrlo je važno razumjeti na koji način funkcionira dijeljenje sadržaja. Viralni sadržaj se odnosi na onaj sadržaj kojega osoba uoči i okupira joj pažnju, pogleda odnosno pročita te taj sadržaj odluči proslijediti dalje, svojim prijateljima i poznanicima. Nakon toga druga osoba napravi istu stvar te na taj način sadržaj postaje viralan, širi se poput virusa. Velik značaj u viralnom marketingu je pridan osobnom doživljaju sadržaja odnosno koje emocije on izaziva te što te emocije potiču. Osim analize apela i okidača emocionalnih reakcija kod sadržaja na viralni marketing značajno utječe razvoj tehnologije te mogućnosti koje ona pruža. Popularnost određenih društvenih mreža, broj aktivnih korisnika te vrijeme provedeno na društvenim mrežama samo su neki od faktora koji utječu na viralni marketing. Pokušaj kreiranja viralnog sadržaja može proći vrlo pozitivno, ali i nažalost vrlo negativno, pa je vrlo važno razumjeti na što sve treba obratiti pozornost kako bi sadržaj u pozitivnom smislu postao viralan.