Modeli nagrađivanja i njihov utjecaj na radni učinak : Završni rad - Batrac, Martina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za management, organizaciju i poduzetništvo., 2024)
Cilj ovoga rada je sistematizirati relevantna saznanja o modelima nagrađivanja i njihovom učinku na zaposlenike. Radna ponašanja zaposlenika uvelike ovise o osobnim značajkama, ali dobrim dijelom ovise i o radnoj sredini u kojoj je zaposlen. Motivaciju ponekad ne možemo pronaći sami, pogotovo ne u slučajevima kada naša motivacija ovisi o mnogim drugim faktorima. Modeli nagrađivanja prisutni su u današnjem radnom okruženju, ali se, ovisno o mjestu rada, drugačije provode u djelo. Ono što je važno je da poslodavci prepoznaju kvalitetu kod svojih zaposlenika te da ih na pravilan način motiviraju na rad. Kada je poslodavac obazriv prema zaposleniku i kada mu je stalo do njegove egzistencije, veće su šanse da će i zaposlenik pokazati razumijevanje i želju za napretkom. U radu su korištene metode indukcije i metode deskripcije. Iz provedene analize može se uvidjeti važnost motivacije. Motiviranjem radnika postižu se bolji rezultati, a osim toga, radnik ima razloga iznova se truditi raditi još bolje. The main subject of this paper considers the systemization of the relevant findings of the reward model and its effect on employees. The work habits of the employees are largely dependent on the work environment. Motivation is sometimes difficult to find on our own, and this is particularly the case when many other factors influence it. The reward models are present in current work environments but depending on the place of work, are manifested in various ways. The important part is that the employers recognize the individual employees' qualities and motivate them properly. If the employer is considerate and cares about the employee's well-being, the chances are increased that the employee will show higher work motivation and desire to improve. This paper uses induction and description methods. The analysis emphasizes the importance of motivation. Proper employee motivation increases performance and the employee has a reason to improve the way to perform repeatedly.