POREZNI SUSTAV SAVEZNE REPUBLIKE NJEMAČKE I REPUBLIKE HRVATSKE : Diplomski rad - Iščić, Dunja (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za financije i računovodstvo., 2022)
U diplomskom radu definirana je tematika poreznog sustava kroz porezne oblike za Saveznu Republiku Njemačku i Republiku Hrvatsku. Sami nastanak poreza uvelike je utjecao na gospodarstvo i ekonomiju pojedine države te tako doprinijelo njenom razvoju. Porezi se definiraju kao novčana davanja građana državi pod uvjetom da građani ne dobivaju zauzvrat naknadu. Na praktičnom primjeru dvije države prikazane su pojedine značajke, karakteristike i važnosti poreza na dobit, poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost te je na temelju tih poreza provedena komparativna analiza. The graduate paper defines he topic of the tax system is defined through tax forms for the Federal Republic of Germany and the Republic of Croatia. The very creation of taxes greatly influenced the economy of a particular country and thus contributed to its development. Taxes are defined as monetary contributions from citizens to the state, provided that citizens do not receive compensation in return. On the practical example of two countries, certain features, characteristics and importance of profit tax, income tax and value added tax are presented, and a comparative analysis was carried out on the basis of these taxes.