Upravljanje lancem nabave : Diplomski rad - Ćurdo, Ivana (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za management, organizaciju i poduzetništvo., 2019)
Svako poduzeće ima svoju tehniku nabavljanja. Razlika je u veličini poduzeća, asortimana, količinska proizvodnja, količina asortimana i vrijednosti potrebnih materijala za proizvodnju. Nabava se kroz povijest promatrala kao operativna i pasivna poslovna funkcija koja odgovara na zahtjeve drugih poslovnih funkcija. U zadnje vrijeme se mijenja položaj i važnost nabave u poduzeću, te istraživanja usmjerava kako će sami utjecaj nabave na rezultate cjelokupnog poslovanja organizacije u budućnosti rasti i zato se nabavi pridaje sve veća važnost. Nabava se često poistovjećuje sa kupnjom, a u novija vrijeme uz nju se vežu pojmovi logistike i materijalnog poslovanja, te opskrbe. Zaposlenici nabave moraju biti stručnjaci koji analiziraju, procjenjuju, biraju i iniciraju nabavu sredstava za proizvodnju i usluge. Da bi uspješno izvršili svoje zadatke moraju stalno promatrati i ispitivati tržište nabave. Suradnja sa dobavljačima bitno je naglasiti da je ključan element suvremene nabave i zato svako poduzeće koje želi uspješno poslovati mora razviti skup višestrukih kriterija za njihov odabir. Glavna svrha nabave je da uskladi i poveže, potrebe cjelokupne organizacije sa sredstvima, uslugama i energijom, što ih sama ne proizvodi, s interesima dobavljača tih objekata opskrbe. Each company has its own purchasing technique. The difference is in the size of the company, the assortment, volume production, the quantity of the assortment and the value of the required matrix for production. The purchase of the history has been observed as an operative and passive business function that responds to requests from other business functions. Recently, the position and importance of purchasing in the company has been changing, and research shows that the perception of the acquisition of procurement on the results of the company's business will grow in the future, and therefore the acquisition is becoming more important. Procurement is often identified with the purchase, and in recent times it is associated with the concepts of logistics ...