Komunikacijske vještine u poslovnom pregovaranju : Diplomski rad - Bognar, Iva (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za marketing., 2020)
Komunikacija je oduvijek imala važnu ulogu u međuljudskim odnosima. Komunikacijom ljudi razvijaju društvene i poslovne odnose. Pojavom globalizacije komunikacija dostiže višu razinu, te omogućuje dobru i uspješnu komunikaciju svim ljudima diljem svijeta. Pojavom interneta i novih medija greške u komunikaciji uvelike su se smanjile. Istina je da one i dalje postoje ali u nešto manjim količinama. Pojavom globalizacije omogućeno je proširenje poslovanja i prelaženje granica kako izvan vlastite države tako i kontinenta, možemo reći da je cijeli svijet povezan. Kako bi komunikacija bila što bolja i uspješnija važno je naučiti, razumjeti i steći komunikacijske vještine. Komunikacijske vještine najčešće se spominju u kontekstu poslovnog svijeta. Gotovo svi poslodavci zahtijevaju da osoba ima dobro razvijene komunikacijske vještine. One se stječu kroz radno iskustvo, obrazovanje, učenje i edukaciju. Uspješna komunikacija otvara vrata svima, a posebnom onima koji planiraju proširiti svoje poslovanje i probiti se na tržište. Komunikacija predstavlja svaki oblik verbalnog i neverbalnog izražavanja. Verbalna komunikacija je često vrlo jasna, dok neverbalnom šaljemo određene poruke kojih ni sami možda nismo svjesni. U poslovnim pregovorima svaki element verbalne, kao i neverbalne komunikacije, je bitan i šalje određenu poruku. Iz tog razloga potrebno je biti svjestan poruke koja se šalje sugovorniku, odnosno pregovaraču. U fokusu ovog diplomskog rada je analiza komunikacije u poslovnim subjektima, kao i kako oni komuniciraju sa svojim poslovnim partnerima, koje strategije i taktike primjenjuju i koje su po njima najuspješnije. U radu su prikazane vrste komunikacija, kao i njihove uloge u poslovnom pregovaranju. Navedene su i ključne komunikacijske vještine koje je potrebno usavršiti kako bi komunikacija bila uspješna. Također provedeno je i istraživanje u svrhu analiziranja međusobnog komuniciranja u poslovnim subjektima, kao i izvan njih. Communication has always played a key role in interpersonal relationships which ...