Utjecaj neverbalne komunikacije na uspješnost pregovaračkog procesa - Škoro, Terezija (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za kvanititavne metode i upravljanje., 2018)
Svatko od nas prije bilo kakvog važnog razgovora, intervjua ili sastanka pomno odabire i osmišlja što će reći na zadanu temu, na koji način će to izreći i koje će riječi upotrijebiti da izrečeno zvuči bolje. No, i dalje je manji broj onih ljudi koji veću pozornost pridaju vlastitom izgledu, pokretima i tjelesnim reakcijama slušatelja nego izgovorenim riječima. Ovim radom želi se prikazati važnost poznavanja kako verbalne tako i signala neverbalne komunikacije za postizanje svakodnevnih ciljeva, posebice u pregovaračkim procesima u sklopu poslovanja. Ljudski pokreti i izrazi lica su jedan od najvjerodostojnijih pokazatelja misli i osjećaja svakoga od nas stoga je od iznimne važnosti znati uočiti i prepoznati što nam tijelo govori. Također, za stvaranje pozitivne slike i ostavljanje dobrog dojma na sugovornike koji nam olakšava put do našega cilja, potrebno je poznavati vlastite reakcije na nelagodne situacije, kako djelujemo pod stresom i znati zatomiti preveliko uzbuđenje. Sliku o sebi kreiramo sami te moramo biti svjesni kako naše tijelo može i mora surađivati sa našim riječima kako bi slika bila što uvjerljivija i vjerodostojnija te kako bismo samim time bili najbolja verzija sebe u svakoj situaciji koja se stavi pred nas. Moć uvjeravanja uključuje puno više od elokventnosti i korištenja jakih riječi i nekada se krije u mikropokretima našega tijela a da toga nismo ni svjesni. Upravo zbog toga, potrebno je zadrijeti dublje i istražiti tajne neverbalne komunikacije. Every one of us, before any important conversation, interview or meeting, carefully selects and thinks about what is going to be said on the given topic, how would he pronounce it and what words will be used to make it sound better. But there is still a smaller number of people who pay more attention to their own appearance, movements, and bodily reactions of the listener rather than spoken words. This paper aims to demonstrate the importance of knowing both verbal and nonverbal communication signals for achieving everyday goals, especially in ...