Nastavnički stres za vrijeme pandemije COVID-19 kod nastavnika biologije - Ivić, Maja (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za biologiju., 2022)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu stresa s kojom se nastavnici biologije suočavaju u vrijeme pandemije COVID-19, te ispitati postoji li povezanost socijalne podrške na poslu i u obitelji s iskazanom razinom doživljenog stresa na poslu. Istraživanje je provedeno u veljači 2022. godine putem online upitnika. Uzorak ispitanika sastojao se od 145 nastavnika biologije, od kojih su većina bile žene (93,8%) u dobi između 23 i 56 godina. Većina nastavnika biologije bili su osnovnoškolski nastavnici (56,6%) prosječnog radnog staža 17 godina (M=17,1; SD=9,09). 66,2% ispitanika izjasnilo se da živi s partnerom, 11,7% s roditeljima te 6,2% ispitanika žive sami. Ostalih 16,6% odabralo je kategoriju „nešto drugo“. Nadalje, skala depresivnosti, anksioznosti i stresa (DASS- 21), skala za mjerenje nastavničkog stresa te skala socijalne podrške na poslu i u obitelji korištene su za dobivanje rezultata. Dobiveni rezultati pokazali su kako se polovica ispitanih nastavnika biologije nalazila u razini normalnog osjećaja stresa, dok je druga polovica pokazala povećanu razinu stresa. Podrška nadređenog, kao i podrška radnih kolega i nastavnički stres statistički značajno su negativno povezani. Podrška partnera i obitelji, kao i spol, dob i dužina radnog staža ispitanika nisu se pokazali povezani s razinom nastavničkog stresa. Podrška nadređenog pokazala se kao prediktor nastavničkog stresa The aim of this research was to examine the stress levels biology teachers experience during the COVID-19 pandemic as well as to examine whether there is a correlation between social support at work and in the family with stress level at work. The research was conducted in February 2022 via the online questionnaire. The sample of participants consisted of 145 biology teachers, most of whom were women (93,8%) aged between 23 and 56 years. Most of the participants were primary school teachers (56,6%) with the average of 17 years of service (M=17,1; SD=9,09). 66,2% of participants stated that they live with their partners, 11,7% with ...