Reaktivne supstance tiobarbiturne kiseline (TBARS) kao biomarker oksidativnog stresa kod domaćih pasa (Canis lupus familiaris) - Boić, Nikolina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za biologiju., 2021)
Različiti endogeni i egzogeni čimbenici utječu na pojavu oksidativnog stresa kod svih organizama. Do oksidativnog stresa dolazi kada se reaktivne kisikove čestice stvaraju brže nego što je moguća njihova neutralizacija. Razinu oksidativnog stresa moguće je odrediti mjerenjem reaktivnih supstanci tiobarbiturne kiseline (TBARS), odnosno malondialdehida (MDA) kao produkta lipidne peroksidacije. Koncentraciju MDA moguće je odrediti u različitim tkivima i tjelesnim ekskretima, ali i neinvazivnim načinom iz dlake. Zbog svoje jednostavnosti, neinvazivno uzorkovanje dlake je vrlo pogodno u radu sa psima obzirom kako ne uzrokuje dodatan stres. Cilj ovoga rada bio je utvrditi utjecaj različitih egzogenih čimbenika na pojavu oksidativnog stresa kod pasa. Rezultati pokazuju kako pasmina, spol, ali i pasivno udisanje duhanskog dima, u slučaju kada su vlasnici pasa pušači, imaju utjecaj na količinu MDA u dlaci pasa. Various endogenous and exogenous factors influence the occurrence of oxidative stress in all organisms. Oxidative stress occurs when reactive oxygen species are formed faster than their neutralization is possible. The level of oxidative stress can be determined by measuring the reactive substances of thiobarbituric acid (TBARS) or malondialdehyde (MDA) as a product of lipid peroxidation. The concentration of MDA can be easily determined in various tissues and body excretions, but also by a non-invasive method of hair sampling. Due to its simplicity, non-invasive hair sampling is very convenient in working with dogs, since it does not cause additional stress. The aim of this study was to determine the influence of various exogenous factors on the occurrence of oxidative stress in dogs. The results show that breed, sex, but also passive inhalation of tobacco smoke, in the case when dog owners are smokers, have an impact on the amount of MDA in dog hair.