Domaći pas (Canis lupus familiaris) - utjecaj anatomskih razlika na ponašanje pasmina - Boić, Nikolina (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Odjel za biologiju., 2019)
Psi su prve životinje koje je čovjek pripitomio te je danas poznato preko 400 različitih pasmina pasa. Kroz selektivan uzgoj dobivena je njihova velika morfološka i anatomska raznolikost, ali i različiti oblici ponašanja. Brojne pasmine stvorene su kako bi obavljale različite funkcije u ljudskom društvu, a ta uloga se kroz povijest mijenjala, pa time i ponašanje pasa. Za svaku pasminu postoji pisani standard koji uz opis idealnog izgleda pasmine, sadrži i opis temperamenta koji bi pasmina trebala pokazivati. Poznavajući pasminu, možemo očekivati određene oblike ponašanja, ali svaka jedinka je posebna te na nju utječu brojni okolišni i drugi čimbenici koji grade karakter te jedinke. Provedenim istraživanjem i anketom uočeno je da psi najčešće pokazuju znakove agresije prilikom susreta s drugim nepoznatim psima, dok su anksiozna ponašanja najčešća prilikom veterinarskog pregleda ili u uvjetima velike buke. Dogs are first domesticated animals with more than 400 different breeds. A great morphological and anatomical diversity as well as different forms of specific behavior are a result of selective breeding. Numerous dog's breeds are created to perform different functions in human society and they have been changed through history. For each breed there is a written standard that describes the ideal appearance and temperament that the breed should show. Knowing the breed, we can expect certain forms of behavior, but each individual is unique and influenced by lots of environmental and other factors that builds up its character. It is noticed, in investigation and questionnaires, that dogs usually show aggression towards another male dogs while anxious behaviors are most common during veterinary inspection or in high noisy conditions.