Klavirska glazba plesnog karaktera u nastavi glazbene kulture - Bumba, Barbara (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku., 2019)
Cilj rada je istražiti prisutnost klavirske glazbe plesnog karaktera u udžbenicima. Cjeline, koje se obrađuju u radu, vrste su slušanja, otvoreni model, uloga nastavnika pri slušanju, skladbe plesnog karaktera, klavirska glazba plesnog karaktera, klavirska glazba na satu glazbene kulture, skladbe plesnog karaktera i aktivno muziciranje nastavnika. U otvorenom modelu nastave pažnja je usmjerena na učenikovu glazbenu aktivnost. Nastavnik je otvorenim modelom dobio slobodu pri odabiru glazbenih primjera i slobodu u izboru aktivnog muziciranja. Obavezni dio nastavnog sadržaja je slušanje glazbe i upoznavanje glazbe. Nastavnici izabiru slušne glazbene primjere za koje smatraju da će učenicima biti zanimljivi, a među njima se mala pažnja pridaje klavirskoj glazbi. Kako je klavirska literatura bogata skladbama koje su pisane u formama karakterističnim za plesne forme (valcer, menuet, poloneza, mazurka i sl.), nastavnici su u mogućnosti uvrstiti u nastavne sadržaje skladbe ovih vrsta. Urštavanjem skladbi plesnoga karaktera u nastavu, koje nastavnici sami izvode, korist je višestruka, a učenicima se stvaraju uvjeti da na samoj nastavi slušaju izvedbe svojih nastavnika i na taj način da upoznaju skladbe plesnoga karaktera. Tijekom obrade skladbi plesnog karaktera preporučljivo je uvrštavati klavirska djela koja bi spretan i kompetentan nastavnik mogao samostalno/ i sam odsvirati na instrumentu i tako oblikovati zanimljivu, dinamičnu i kreativnu nastavu. The goal of this paper is to examine the presence of piano dance music in textbooks. The chapters handled in this paper are tyes of listening, the open model, role of the teacher while listening, dance compositions, piano dance music, piano music in music culture class, dance compositions and active teacher musicianship. In the open class model the attention is diverted to the student’s musical activity. With the open model the teacher gets the freedom to choose musical examples and freedom to choose active musicianship. The obligatory part of the teaching content is ...