Teorijske i praktične osnove MIG/MAG postupka zavarivanja - Klobučar, Matej (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za strojarstvo., 2016)
MIG/MAG je elektrolučno zavarivanje taljivom elektrodom u zaštiti aktivnog ili inertnog plina. Ovaj postupak može se primijeniti na široki spektar materijala različitih debljina i vrsta. Postupak ima više načina prijenosa samoga metala. Prijenos metala kratkim spojem primjenjuje se kod zavara tanjih limova, pogodan je još i za zavarivanje korijena zavara kod debljih komada. Prijenos metala štrcajućim lukom primjenjiv je na gotovo sve materijale. Kod prijenosa metala mješovitim lukom javljaju se prijenos metala štrcajućim lukom i kratkim spojem u određenim intervalima. Prijenos metala pulsirajućim lukom primjenjiv je u svim položajima, ali i na širi raspon debljine određenog materijala. Za svaki od ovih prijenosa metala potrebni su određeni parametri. Zaštitni plinovi koji se javljaju ovome postupku zavarivanja bitni su jer štite mjesto zavarivanja, ali i kapljice rastaljenog metala za vrijeme prolaska kroz električni luk. Primjenom pojedinog plina, ali i načina prijenosa metala i vrsti i debljini materijala, ali i ostalih parametara, tako se primjenjuju i dodatni materijala koji su u rasponima debljine od 0.6 do 2.4 mm. Dodatni materijal može biti puni ili praškom punjeni. Ostali parametri kao i ta dva utječu na sami zavar. Stoga je bitno u samoj primjeni odredi točne parametre, kako bi se izbjegle neželjene greške u samome zavarivanju, ali i samom zavaru koji mogu biti: poroznost, naljepljivanje, štrcanje, pukotine i penetracija. U primjeni su i suvremeni postupci MIG/MAG zavarivanja koji se primjenjuju za pojedina zavarivanja gdje su najučinkovitiji i gdje ne pojavljuju greške kao kod klasičnih MIG/MAG postupaka. Tandem zavarivanje, zavarivanje s dvjema žicama koje je brže od ostalih konvencijalnih MIG/MAG postupaka. Primjenom robota u postupcima zavarivanja postiže se sve veća učinkovitost MIG/MAG postupaka zavarivanja. MIG/MAG is an arc welding with consumable electrode and protected with active or inert gas. This procedure can be applied on the wide specter of various thickness and types. Procedure has ...