Geometrijski oblici u grafičkom dizajnu - Vincetić, Veronika (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za multimediju., 2024)
Geometrijski oblici neizostavan su dio grafičkog dizajna. Mogu se percipirati svuda, bilo da su djela prirode ili su djela ljudskih ruku. Osnovni geometrijski oblici, trokut, krug i kvadrat, iako na prvi pogled imaju samo vizualnu ulogu, iza njih se krije mnoštvo ideja, objašnjenja i značenja. Kao što i boje imaju svoja značenja u različitim kulturama, tako i geometrijski oblici imaju svoja. Sam njihov izgled može pridonijeti vizualnom rješenju dizajnerskog rada. Kroz povijest se geometrijski oblici pojavljuju najviše u slikarstvu i umjetnosti općenito, a od početka pedesetih godina 20.st. sve ih se više može primijetiti i u dizajnu. Geometrijski oblici mogu se gledati sami za sebe, kao apstrakcija gdje su primjeri radova umjetnika Kazimira Maljeviča. Isto tako, geometrijski oblici mogu služiti u svrhu simplifikacije, a da pritom dobiveni oblik i dalje podsjeća na izvornu figuru, odnosno model, kao što je na primjeru rada umjetnika Theo van Doesburga. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj može se vidjeti sve veća prisutnost geometrijskih oblika i to najviše kod grupe EXAT 51, a kasnije i Nove tendencije. Geometrijski oblici mogu imati i ulogu objašnjenja kompleksnijih pojmova kao što su primjeri radova dizajnera Genis Carrerasa. Geometric shapes are an indispensable part of graphic design. They can be perceived everywhere, whether they are found in nature or man-made. The basic geometric shapes - the triangle, circle, and square - although they might at first glance seem to serve only a visual role, actually convey many ideas, explanations, and meanings. Just as colors have various meanings in different cultures, so do geometric shapes. Their appearance can greatly contribute to the visual solution of a design task. Throughout history, geometric shapes have appeared mostly in paintings and art in general. Since the beginning of the 1950s, their use in design has grown significantly. Geometric shapes can be seen as abstraction; for example, works by Kazimir Malevich. They can also serve for the purpose of ...