Poslovni plan projekta proizvodne hale i načini praćenja i kontrole provedbe - Kuzmić, Nikolina (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za graditeljstvo., 2024)
Ovaj diplomski rad predstavlja poslovni plan, temeljem stvarnog projekta prema kojem će se izgraditi proizvodna hala. Radom je dana analiza rentabilnosti poslovanja proizvodne hale uzimajući u obzir trenutne gospodarske uvjete, konkurenciju te potencijalne kupce i dobavljače. Rezultati su pokazali stabilan rast potražnje za proizvodnim kapacitetima u regiji što opravdava potrebu za ovom investicijom. Kroz tehnički dio opisani su planiranje i projektiranje, razmatrani faktori poput lokacije, veličine, materijala, infrastrukture te zakonske regulative. Financijska analiza uključuje procjenu troškova izgradnje, operativnih troškova te projekciju prihoda. Ključni pokazatelji rentabilnosti (NPV, IRR) pokazuju da je projekt isplativ. Razmatrani su i različiti izvori financija, uključujući bankovni kredit, vlastita sredstva i investitore. Za sami kraj kao najbolji pokazatelj izrađena je financijska analiza osjetljivosti poslovanja koja je dala završnu ocjenu isplativosti investicijskog ulaganja. This thesis presents a business plan based on a real project for the construction of a production hall. It analyzes its profitability, taking into account the current economic conditions, competition, and potential customers and suppliers. The results show a stable growth in demand for production capacities in the region, justifying the need for this investment. The technical part describes planning and design, considering factors such as location, size, materials, infrastructure, and legal regulations. The financial analysis includes an assessment of construction costs, operational costs, and revenue projections. Key profitability indicators (NPV, IRR) show that the project is profitable. Various sources of financing are considered, including bank loans, own funds, and investors. Finally, a sensitivity analysis is conducted as the best indicator to provide the final evaluation of the investment.