Uloga fizioterapeuta u promicanju tjelesne aktivnosti kod djece osnovnoškolske dobi - Koprivnjak, Teja (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za fizioterapiju., 2024)
Tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u razvoju djece osnovnoškolske dobi, utječući na njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Redovita tjelovježba poboljšava raspoloženje, smanjuje stres, a i utječe na razvoj socijalnih vještina kroz timske sportove. Tjelesna neaktivnost je četvrti uzrok smrtnosti u svijetu i predstavlja značajan društveni i zdravstveni problem pa je intervencija nužna već od najranije dobi. Potencijalne negativne strane tjelesne aktivnosti su povrede i pretreniranost. I fizioterapeuti imaju ulogu kod unapređenja tjelesne aktivnosti, od procjene motoričkih sposobnosti, tjelesne kondicije, razvijanja individualiziranih programa vježbanja, kontinuiranog praćenja napretka, pa sve do educiranja djece i njihovih roditelja. Možda najznačajniju ulogu za buđenje svijesti djece imaju roditelji koji za početak moraju biti uzor pozitivnih navika tako da oni sami prakticiraju redovitu tjelovježbu i vode aktivan stil života uz zdravu prehranu. Osim toga važna je i psihička podrška djeci koja uključuje pohvalu i ohrabrenje kao motivaciju za ostvarivanje postavljenih ciljeva. Škola je također mjesto promicanja zdravlja, gdje rade posebno educirani djelatnici na području tjelesnog odgoja. Općine i gradovi bi se trebali uključivati u modernizaciju igrališta, organizaciju sportskih i drugih društvenih aktivnosti te na taj način svi zajedno osigurati pozitivnu okolinu za mlađe naraštaje. Physical activity plays an important role in the development of children of primary school age, affecting their mental and physical health. Regular exercise improves mood, reduces stress, and also affects the development of social skills through team sports. Physical inactivity is the fourth cause of mortality in the world and represents a significant social and health problem, so intervention is necessary from an early age. Potential negative sides of physical activity are injuries and overtraining. Physiotherapists also play a role in improving physical activity, from assessment of motor skills, physical condition, development of ...