Tehnologija izrade naprave za triplex bušilicu - Tkalčec, Danijel (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za strojarstvo., 2022)
U teorijskome dijelu diplomskog rada objašnjen je sami postupak tehnološke operacije bušenja. Zatim slijedi općeniti opis naprava, njihova podjela i osnovni zadatak naprava. Objašnjena je upotreba naprava za bušenje, kakva im mora biti konstrukcija, te kako se dijele prema oblikovanju naprave. Slijedi upoznavanje konstrukcije elemenata naprave za bušenje, elemenata za određivanje položaja, načina stezanja, centriranja te fiksiranje i vođenje alata. Objašnjena je primjena tripleks bušilice, navedene glavne specifikacije i sastavni dijelovi, te čemu služi i kako se održava stroj na dnevnoj bazi. Drugi dio i glavna tema ovog rada je projektirati tehnološki proces izrade naprave za bušenje. U radu je konstruirana i izrađena naprava za bušenje fazonskih T-komada na tripleks bušilici. Konstrukcija je izvedena na način da može fiksirati komade različitih duljina i promjera od DN50 do DN200. Prije same izrade konstrukcije, prikazano je mjerenje postolja stroja mjernom rukom za prilagodbu stola. Za prikaz rješenja naprave izrađen je 3D model u programskom paketu SolidEdge, pomoću kojeg je izrađena i tehnička dokumentacija. Nakon toga pristupa se tehnološkoj razradi izrade pojedinih pozicija naprave, od operacije rezanja materijala i zavarivanja pozicije do same strojne obrade. Opisani je postupak izrade CNC programa i izbor alata u programskome alatu SolidCam, te prikazana obrada na obradnome centru. Izrađene su upute za pripremu tripleks bušilice, te upute za rad koje služe za lakše rukovanje strojem, od uzimanja nul točki do korekcije programa. Nakon svih ovih realiziranih procesa do konačne svrhe izrade naprave za bušenje, a to je obrada komada, prikazana je izrada mjernog protokola za provjeru važnijih dimenzija upotrebom mjerne ruke. In the theoretical part, the procedure of the technological drilling operation itself is explained. Then in general about the devices, the division and the basic task of the device. The use of the drilling device is explained, what their construction must be, and how they are divided ...