Uloga rizika u nabavnom poslovanju trgovačkog društva Radnik d.d. - Duljak, Slavica (Sveučilište Sjever., 2022)
Tema završnog rada je uloga rizika u nabavom poslovanju trgovačkog društva. Za primjer trgovačkog društva uzela sam firmu Radnik d.d. Nakon uvoda, započela sam pisanjem općenito o nabavi. Nabava je bitna za svako poduzeće i bez nje se poslovi ne bi mogli obavljati. Zato se definira kao funkcija koja je zaslužna za sve usluge, opremu i materijal u poduzeću. Posao nabave obavlja se svakodnevno i istovremeno mora pratiti ravnotežu. U drugom dijelu opisana je nabava u užem i širem smislu, te pravilno upravljanje nabavom što govori o strateškim prednostima i potencijalima dodavanja vrijednosti i na kraju drugog dijela opisani su sami ciljevi nabave. U trećem dijelu završnog rada opisana je organizacija nabave. Tu sam navela organizacijsku strukturu kao bitnu za reguliranje poslova nabave kako bi se uskladile sve operacije. Nakon organizacijske strukture opisala sam elemente nabave. Elementi nabave su : zahtjev za nabavu, upit, ponuda i narudžba. Logistika nabave u nastavku bavi se stanjem i kretanjem robe od nabave do proizvodnje. Vrste strategije nabave su : nabava od jednog dobavljača, nabava od dva dobavljača, nabava od više dobavljača, nabava na globalnoj i lokalnoj razini te modularna nabava. Rizici poslovanja su opisani u četvrtom dijelu. Elementi rizika percipiraju hoće li se štetan događaj dogoditi, koja je vjerojatnost da će se dogoditi i koje su posljedice štetnog događaja. Tvrtke općenito mogu zadržati rizike ili ih mogu prenijeti na druge tvrtke. Postoje rizici nabave, rizici dobavljača, rizici unutar organizacije i rizici koji su na strani potražnje, te su opširnije opisani na kraju četvrtog dijela. Peti dio vezan je također uz rizike i govori o procjeni rizika. Rizik možemo procijeniti pomoću analize samog rizika jer određuje prirodu i razinu rizika. Postoje kvalitativna i kvantitativna analiza. Drugi proces naziva se evaluacija i njime se uspoređuju rezultati analize s određenim kriterijima rizika i taj proces dovodi do procjene da li je veličina rizika podnošljiva ili nije. I ostala dva procesa su ...