Kontinuirana zdravstvena njega dijabetičkog stopala - Pongrac, Mario (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za sestrinstvo., 2021)
Šećerna bolest složeni je endokrinološki poremećaj organizma kojeg karakterizira djelomičan ili potpun gubitak prirodne regulacije glikemije. Kao posljedica neregulirane glikemije dolazi do oštećenja malih i velikih krvnih žila te živaca. Patološke promjene specifično se razvijaju na stopalu pri čemu dolazi do nastanka kroničnih promjena koje su sadržane u entitetu dijabetičko stopalo. Ulceracije dijabetičkog stopala najčešća su vrsta kroničnih rana te najčešći razlog hospitalizacije osoba oboljelih od šećerne bolesti. Liječenje je često dugotrajno, otežano i u konačnici neizvjesno jer može završiti i amputacijom ekstremiteta. Liječenje vrijeda na dijabetičkom stopalu zahtijeva multidisciplinarni pristup. Rizik od ulceracije i amputacije smanjuje se edukacijom naglašavajući važnost rutinske preventivne njege i pregleda stopala, odgovarajućih cipela, izbjegavanja bosonogog hodanja, pušenja cigareta, kontrole hiperlipidemije, hipertenzije i glikemije. Kod osoba s dijabetesom vrlo je važna edukacija kako bi sami mogli regulirati razinu glukoze u krvi. Isto tako, bitno je da pacijenti budu educirani o načinu života, samokontroli vezanoj uz prehranu, ali i izgledu stopala, ranom prepoznavanju oštećenja, itd. Zbog toga veliku ulogu u kontinuiranoj njezi dijabetičkog stopala preuzimaju patronažne medicinske sestre i djelatnici zdravstvene njege u kući koji brinu o edukaciji, kontroli glukoze u krvi i previjanju rana. Diabetes is a complex endocrine disorder of the body characterized by partial of complete loss of natural glycemic regulation. As a result of unregulated glyaecemia, small and large blood vessels and nerves are damaged. Pathological changes exclusively develop on the foot resulting in the chronic changes contained in the diabetic foot entity. Diabetic foot ulcers are the most common type of cronic wound and the most common reason for hospitalisation of people with diabetes. Treatment is often lenghty, complex and uncertain because it can also result in limb amputation.Treatment valid of a diabetic foot ...