Izrada animiranog filma u Blenderu - Sito, Antonio (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za multimediju., 2021)
Prvi dio ovog rada je teorijski, gdje je opisan glavni procesi za izradu animiranog filma, zatim je opisana povijest 3D animacija i povijest programa Blender, koji je zadužen za 3D modeliranje i animiranje u ovome filmu. Nadalje su spomenuti i ostali programi pomoću kojih je izrađen animirani film, a to su Photoshop, u kojemu je kreiran plakat za sami film te DaVinci Resolve 16 u kojemu je sastavljen cijeli film, dodani zvuk i glazba te efekti. Većina posla odvija se u programu Blender jer tu sama kreacija i modeliranje zahtjeva najviše vremena te nakon toga sama kompozicija scene i animiranje modela i kamere. U drugom dijelu opisan je sami proces izrade animiranog filma, gdje je sve detaljno objašnjeno uz odgovarajuće slike pomoću kojih je sve objedinjeno. Dakle prvi dio se ne dotiće samog filma koji se ovdje izrađuje, nego se sami film opisuje u drugom dijelu rada. First part of my final paper is theoretical, where I have described the main process for creating the animated movie, then I wrote about the history of 3D animations and the history of Blender which is responsible for 3D modeling and animation in this movie. Furthermore I mentioned the other programs with which I created the animated movie and those programs are Photoshop, in which I created the poster for the movie and DaVinci Resolve 16 in which I composed the entire movie, added sounds, music and effects. Most of the work is done in Blender because it's here where the creation and modeling requires the most time and after that the composition of the scene, animation of the model and lastly camera. In the second part I described the process behind creation of the animated movie, where everything is explained in great detail with appropriate images that incorporate everything together. Therefore the first part doesn't include the animated movie that is being made, but the second part of my final paper includes the exlanation of the process.