Utjecaj lokacije i atraktivnosti trgovačkih centara na ponašanje potrošača na primjeru sjeverne Hrvatske - Mađerić, Manuel (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za ekonomiju., 2021)
Trgovački centri su planirane koncentracije maloprodajnih prostora koji omogućuju potrošnju, to su mjesta na kojima se često provodi slobodno vrijeme, mjesta druženja i zabave. Razvojem trgovačkih centara sve više se spominje konzumerizam. Značenje konzumerizam često se poistovjećuje kao nezaustavljivo i besmisleno kupovanje, najčešće bespotrebnih proizvoda. Konzumerizam je globalna navika i ljudi imaju naviku kupovati iznad svojih potreba. Međutim konzumerizam se može pojasniti i na kontradiktoran način, on predstavlja skup mjera kojima je svrha zaštita potrošača. Uz pojmove trgovački centar i konzumerizam neizostavno povezan pojam je ponašanje potrošača. Potrošačko ponašanje predstavlja istraživanje pojedinca ili grupa prilikom kupnje. Istraživanjem ponašanja potrošača pokušava se saznati: koji čimbenici utječu na njihovu kupnju, njihove želje ali isto tako njihova mišljenja o proizvodu nakon kupnje. Postoji niz čimbenika koji utječu na potrošačev odabir omiljenog trgovačkoga centra, a lokacija i atraktivnost trgovačkog centra su jedan bitan faktor. Ovim istraživanjem pokušat će se utvrditi utjecaj lokacije i atraktivnosti trgovačkih centara na ponašanje potrošača na primjeru Sjeverne Hrvatske. Prilikom istraživanja trgovačkih centara Sjeverne Hrvatske fokusirat će se na: Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku županiju. Sami trgovački centri u navedenim županijama, svojom veličinom u odnosu na broj populacije, također u navedenim županijama, su relevantni za provedbu istraživanja u Sjevernoj Hrvatskoj. Shopping malls are planned concentrations of retail spaces which enable consumption, these are places where a lot of free time is spent, places for socializing and entertainment. With the development of shopping malls, consumerism is increasingly mentioned. The meaning of consumerism often appears as an unstoppable and meaningless purchase, most often of unnecessary products. Consumerism is a global habit and people have a habit of shopping beyond their needs. However, consumerism can also be ...