Virtualni 3D muzej - Minigo, Dario (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za multimediju, oblikovanje i primjenu., 2015)
Ovim završnim radom se ukazuje na izradu jedne vrste muzeja koja egzistira samo u virtualnom prostoru. Da bi se to postiglo potrebno ga je kreirati pomoću 3D modeliranja koji je proces kreiranja matematičke reprezentacije nekog trodimenzionalnog interijera. Ima više načina za kreiranje 3D modela, ali dominaciju drži moćni alat za modeliranje i animaciju pod nazivom Autodesk Maya. Poligonalnim modeliranjem i teksturiranjem stvaramo modele kojima prikazujemo stvarnu sliku interijera. Oni su građevni blokovi u 3D modeliranju i najmanje su jedinice koje stvaraju 3D model. Dodavanjem teksture na model dajemo stvarnu karakteristiku i realan izgled modela. U radu su opisani glavni pojmovi vezani uz 3D modeliranje i teksturiranje. Prikazan je postupak izrade modela u Autodesk Maya-i i opisan je postupak dodavanja teksture na sami model. Pri tome je korišten program Adobe Photoshop koji služi za obradu slika. Korištenjem spomenutih alata i tehnika dobiva se realistična scena. The topic of this B.A. thesis is the construction of a museum which exists in virtual space only. In order to achieve this, the museum needs to be created by means of 3D modeling, a process of generating a mathematical representation of a three-dimensional interior. There are multiple ways of creating a 3D model, but the most prominent is the comprehensive modeling and animation tool called the Autodesk Maya. Polygonal modeling and surfacing creates models that depict the actual structure of an interior. They are building block in 3D modeling and are the smallest units that form a 3D model. Adding texture to a model gives it a more convincing form and a more realistic image. This B.A. thesis contains key terms concerning 3D modeling and surfacing. Moreover, in a step-by-step guide it explains the process of creating models using Autodesk Maya, as well as the process of adding texture to a model. This was accomplished via Adobe Photoshop which is used to edit photographs. The mentioned tools and techniques are used to create a realistic scene.