Agresivna komunikacija u poslovanju - Matulin, Monika (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Koprivnica. Odjel za poslovanje i menadžment., 2018)
Konflikti su neizbježna pojava svakog odnosa pa tako i poslovnog. Polazeći od činjenice da se poslovna organizacija temelji na komunikaciji, zadatak je ovog rada istražiti komunikacijske oblike koji dovode do konflikata te utjecaj takvih konflikata i takve komunikacije na poslovanje same organizacije. Rad obuhvaća sekundarno istraživanje teorije agresivnih oblika komunikacije i primarno istraživanje koje je provedeno na 65 osoba u 2 organizacije s područja Međimurske županije, s ciljem utvrđivanja utjecaja agresivne komunikacije i agresivnog ponašanja na pojedinca i na organizaciju, kako se osjećaju osobe koje su u poslovnom okruženju izložene agresivnom komuniciranju, kolika je svijest ljudi o tome da i sami u određenim situacijama komuniciraju agresivno, te utječe li stres na pojavu agresivne komunikacije u organizaciji. Analizom rezultata istraživanja u potpunosti su potvrđene hipoteza 1 i hipoteza 2, dok je hipoteza 3 djelomično potvrđena. Conflicts are unavoidable phenomena to every relationship and so the business. Starting from the fact that a business or organization is based on communication, the task of this paper is to explore the communicative forms that lead to conflict and the impact of such conflicts and that kind of communication on the operations of the organization itself. The work includes secondary research theories of aggressive forms of communication and the primary research that has been conducted on 65 persons in the twoorganizations from the region of Međimurje County, with a view to identify the impacts of aggressive communications and aggressive behavior on the the individual and the organization, how the people who are in a business environment and are exposed to theaggressive communication feel, how much is the awareness that the people who are in certain situations sometimes communicate aggressively and does the stress affect on the appearance of aggressive communicate in the organization. The analysis of the research results fully confirmed the hypothesis 1 and hypothesis 2, ...