Analogna fotografija i lomografija - Višek, Gabrijela (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Koprivnica. Odjel za medijski dizajn., 2018)
Tokom vremena od nastanka prve fotografije pa sve do danas izmijenile su se razne tehnike kako zadržati trajno sliku na papiru. Danas, kada je digitalna fotografija preuzela svijet, analogna fotografija je postala ljudima nepoznanica jednako kao i sami postupci izrade takvih fotografija. Dobra fotografija ne znači i nužno tehnički ispravna. Bitno je da nam prenese poruku bilo da je riječ o emotivnoj vrsti ili umjetničkoj. U završnom radu govoriti ću o analognoj fotografiji i buntu protiv njezinih pravila. Riječ je o pokretu koji se javlja krajem 20 – og stoljeća pod nazivom lomografija. Cilj završnog rada je bilo eksperimentiranje s filmom, a osim toga i upoznavanje sa tradicionalnim fotografskim tehnikama. Fotografije su snimljene analognom kamerom na crno bijelom (35 mm) filmu koji je bio skuhan u vrućoj vodi zajedno s deterdžentom i limunovim sokom. Fotografije su potom razvijene u tamnoj komori.