Izrada 3D računalne igre u Unity razvojnom okruženju - Jagodić, Antonio (Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za multimediju, oblikovanje i primjenu., 2016)
Ovim radom je prikazan proces izrade jednostavne PC igre, te alati i programi koji se koriste u njezinoj izradi. Objašnjeni su osnovni pojmovi svakog korištenog programa, njihovi zahtjevi, osnovni dijelovi, povijest i dr. Igre su najčešće napravljene i razvijene od strane timova koje mogu činiti manja grupa ljudi od nekoliko njih ili čak sam pojedinac. Manji timovi se bave razvojem „lakših“ i manje zahtjevnijim projektima kao što su igre za mobilne plaforme. Veliki timovi najčešće rade za izdavače videoigara. Izdavači videoigara su tvrtke koje su pokrenule i napravile igru koju su sami razvili. Svatko u timu ima neku ulogu u razvoju igre. Dizajneri stvaraju ciljeve, pravila, izgled i ulogu igre, odgovorni su za sve aspekte razvoja igre (od njezinog početka i samog kraja), stvaraju vizualne elemente igre (likove, krajolike, objekte, vozila, odjeću i dr.). Pored navedenog stvaraju i sam koncept igre, odnosno njezinu priču. Za sve kodove i skripte koje su potrebne u igri zaduženi su programeri. Različite platforme imaju različite zahtjeve programiranja, a unutar same igre moraju se ispunjavati zahtjevi kao što su: fizika, umjetna inteligencija, 3D razvoj sučelja, sustav kontrole itd. Dizajneri razina (nivoa) u igri su osobe koje su zadužene za arhitekturu igre. Koriste igru i mijenjaju njezin izgled i kompleksnost igre, definiraju predmete i likove koji su uključeni u igri, njihovo ponašanje prilikom igranja, izazove kao što su zapreke, mjesta za skrivanje, testove vještine i druge elemente za interakciju. Isto tako dosta bitan je audio dizajner koji stvara glazbu, zvučne efekte, karakter glasova, buku, vozila itd. U razvoju igre to su najbitnije uloge, dok su u većim timovima i veće podjele kao što su: animatori, pomoćni producenti, kreativni direktor, glavni direktor, glavni programer, osoba zadužena za marketing, voditelj proizvoda, voditelj projekta, tehnički umjetnik i dr. This paper presents the process of making a simple PC games, and tools and programs that are used in its preparation. It explains the ...