Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar)
Atlanterhavlaksen (Salmon salar L.) går gjennom mange praktiske operasjoner og behandlinger i sitt liv som oppdrettsart. I forbindelse med slakt, anses trenging og pumping til og være de største risikoene når det kommer til velferd. I denne oppgaven ble det utført behandlinger før slakt/avliving ved...
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Master Thesis |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
Norwegian University of Life Sciences, Ås
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/11250/3000013 |
id |
ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/3000013 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/3000013 2023-05-15T15:32:04+02:00 Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) The effect of transport before slaughter and diet on welfare of farmed Atlantic salmon (Salmo salar) Græsdahl, Malin Larsen Mørkøre, Turid 2022 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/3000013 nob nob Norwegian University of Life Sciences, Ås https://hdl.handle.net/11250/3000013 Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no CC-BY-NC-ND Master thesis 2022 ftunivmob 2022-06-29T22:41:09Z Atlanterhavlaksen (Salmon salar L.) går gjennom mange praktiske operasjoner og behandlinger i sitt liv som oppdrettsart. I forbindelse med slakt, anses trenging og pumping til og være de største risikoene når det kommer til velferd. I denne oppgaven ble det utført behandlinger før slakt/avliving ved forskjellige oppdrettsmiljø, for å se betydningen behandlingene; transport, pumping og fôrsammensetning hadde å si for laksens velferd, endring av velferdsindikatorer ved islagring av fisk etter slakt Data innsamlingen besto av 3 deler A) slakteklar laks oppdrettet i sjøanlegg, B) slakteklar laks oppdrettet i landbasert anlegg og C) smolt etter overføring til sjø. All laks ble fotografert for senere digital analyse for skinn farge og operative velferdsindikatorer (OVI-er). Transport av levende fisk og pumping viste seg og ha en lav effekt på laksens direkte velferd, i motsetning til håndtering hvor direkte kontakt med laksens skinn er unngåelig. Fôrsammensetning kan ha en effekt på fiskens robusthet, siden laks gitt et høyt proteininnhold i seksjon A) scoret signifikant lavere på OVI-ene. Smolt gitt forskjellige fôrsammensetninger viser at diett har en effekt på fiskens skinnfarge, da det var signifikant forskjell mellom gruppene. Smolt gitt en diett med enten marine- eller vegetabilske råvarer, viste de største signifikante forskjellene. Skal fiskens velferd måles etter en behandling bør dette gjøres direkte etter behandlingen er avsluttet, for å unngå oksidering av blødninger og sår også for å unngå misfarging av skinn grunnet is og transport til lokasjonen laksen skal undersøkes på. The Atlantic salmon (Salmon salar L.) undergoes through many practical operations and treatments in its life as a farmed species. In connection with slaughter, crowding and pumping are considered to be the biggest risks when it comes to welfare. In this thesis, treatments were performed before slaughter/killing in different farming environments, to see the significance of the treatments; transport, pumping and feed composition had on ... Master Thesis Atlantic salmon Salmo salar Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU Slaughter ENVELOPE(-85.633,-85.633,-78.617,-78.617) Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) |
institution |
Open Polar |
collection |
Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU |
op_collection_id |
ftunivmob |
language |
Norwegian Bokmål |
description |
Atlanterhavlaksen (Salmon salar L.) går gjennom mange praktiske operasjoner og behandlinger i sitt liv som oppdrettsart. I forbindelse med slakt, anses trenging og pumping til og være de største risikoene når det kommer til velferd. I denne oppgaven ble det utført behandlinger før slakt/avliving ved forskjellige oppdrettsmiljø, for å se betydningen behandlingene; transport, pumping og fôrsammensetning hadde å si for laksens velferd, endring av velferdsindikatorer ved islagring av fisk etter slakt Data innsamlingen besto av 3 deler A) slakteklar laks oppdrettet i sjøanlegg, B) slakteklar laks oppdrettet i landbasert anlegg og C) smolt etter overføring til sjø. All laks ble fotografert for senere digital analyse for skinn farge og operative velferdsindikatorer (OVI-er). Transport av levende fisk og pumping viste seg og ha en lav effekt på laksens direkte velferd, i motsetning til håndtering hvor direkte kontakt med laksens skinn er unngåelig. Fôrsammensetning kan ha en effekt på fiskens robusthet, siden laks gitt et høyt proteininnhold i seksjon A) scoret signifikant lavere på OVI-ene. Smolt gitt forskjellige fôrsammensetninger viser at diett har en effekt på fiskens skinnfarge, da det var signifikant forskjell mellom gruppene. Smolt gitt en diett med enten marine- eller vegetabilske råvarer, viste de største signifikante forskjellene. Skal fiskens velferd måles etter en behandling bør dette gjøres direkte etter behandlingen er avsluttet, for å unngå oksidering av blødninger og sår også for å unngå misfarging av skinn grunnet is og transport til lokasjonen laksen skal undersøkes på. The Atlantic salmon (Salmon salar L.) undergoes through many practical operations and treatments in its life as a farmed species. In connection with slaughter, crowding and pumping are considered to be the biggest risks when it comes to welfare. In this thesis, treatments were performed before slaughter/killing in different farming environments, to see the significance of the treatments; transport, pumping and feed composition had on ... |
author2 |
Mørkøre, Turid |
format |
Master Thesis |
author |
Græsdahl, Malin Larsen |
spellingShingle |
Græsdahl, Malin Larsen Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) |
author_facet |
Græsdahl, Malin Larsen |
author_sort |
Græsdahl, Malin Larsen |
title |
Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) |
title_short |
Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) |
title_full |
Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) |
title_fullStr |
Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) |
title_full_unstemmed |
Effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (Salmo salar) |
title_sort |
effekt av håndtering før slakt og diett på velferd hos oppdrettslaks (salmo salar) |
publisher |
Norwegian University of Life Sciences, Ås |
publishDate |
2022 |
url |
https://hdl.handle.net/11250/3000013 |
long_lat |
ENVELOPE(-85.633,-85.633,-78.617,-78.617) ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) |
geographic |
Slaughter Laksen |
geographic_facet |
Slaughter Laksen |
genre |
Atlantic salmon Salmo salar |
genre_facet |
Atlantic salmon Salmo salar |
op_relation |
https://hdl.handle.net/11250/3000013 |
op_rights |
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no |
op_rightsnorm |
CC-BY-NC-ND |
_version_ |
1766362568754987008 |