Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku

Formålet med oppgaven var å se nærmere på mulige faktorer med grovfôret som kan påvirke konsistensen på avføringen fra melkekyr. Oppgaven er basert på litteraturstudie og en feltundersøkelse. Litteraturstudien gir en sammenfatning av de viktigste faktorene som er kjent å kunne gi blaut avføring hos...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Hansen, Gry-Heidi Omland
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Norwegian University of Life Sciences, Ås 2015
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/293261
id ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/293261
record_format openpolar
spelling ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/293261 2023-05-15T17:24:09+02:00 Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku Feeding factors that can affect fecal consistency in dairy cows Hansen, Gry-Heidi Omland 2015 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/293261 nob nob Norwegian University of Life Sciences, Ås http://hdl.handle.net/11250/293261 31 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918 Master thesis 2015 ftunivmob 2021-09-23T20:16:24Z Formålet med oppgaven var å se nærmere på mulige faktorer med grovfôret som kan påvirke konsistensen på avføringen fra melkekyr. Oppgaven er basert på litteraturstudie og en feltundersøkelse. Litteraturstudien gir en sammenfatning av de viktigste faktorene som er kjent å kunne gi blaut avføring hos melkekyr. Faktorene er delt inn i sykdomsrelaterte og fôringsrelaterte årsaker. I tillegg gir litteraturdelen en definisjon av blaut avføring og en oversikt over omsetningen av næringsstoffer i tarmkanalen hos melkekyr. Feltundersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med Felleskjøpet Fôrutvikling. I feltundersøkelsen ble prøver av grovfôr og avføring fra 13 gårder i Trøndelag og Nord-Norge våren 2013 samlet inn av konsulenter i Felleskjøpet Agri. Seks av besetningene hadde et problem med blaut avføring og sju av besetningene hadde normal konsistens på avføringen. Faktorene som blir undersøkt i oppgaven var innhold av TS og makromineraler i grovfôr og avføring, samt innhold av NDF, protein, gjæringskvalitet og hygienisk kvalitet i grovfôr. Innholdet av elektrolytter i grovfôr er beskrevet ved kation/anion-balansen beregnet som differansen Na og K minus Cl og S og oppgitt som milliekvivalenter. Resultatene viser ingen klare sammenhenger mellom elektrolyttinnholdet i fôret og avføringens konsistens, noe det heller ikke var for de øvrige faktorene som ble undersøkt. Besetninger med blaut avføring hadde numerisk høgere innhold av mugg- og gjærsopp, samt sporer i grovfôret, men forskjellene var ikke sikre. The aim of the present thesis was to study feeding factors that can influence consistency of faces in dairy cows. The thesis is based on a literature survey and a field data collection. The literature survey gives an overview of the most important factors known to give liquid consistency of feces in dairy cows. The factors are divided into disease and feeding related causes. In addition, the literature part of the thesis gives a definition of wet fecal consistency and an overview of metabolism of main nutrients in the digestive tract of dairy cows. The field data collection was carried out in cooperation with Felleskjøpet Fôrutvikling. In total, the advisory staff of Felleskjøpet Agri collected roughage and fecal samples from 13 farms in Trøndelag and Nord-Norge during the spring of 2013. Six of the farms where having problems with liquid fecal consistency, whereas the remaining seven did not have problems. The factors examined in the thesis were content of dry matter and macro minerals in roughage and feces, together with content of NDF, protein, fermentation quality and hygienic quality in roughage. The content of electrolytes in roughage is calculated as the dietary cation-anion balance (DCAB) in Milli equivalents as the difference between Na plus K minus Cl plus S. The results did not show any clear relationship between content of electrolytes in the feed and fecal consistency, nor did any of the other factors examined. Herds with liquid fecal consistency had a numerical higher content of fungi and spores in roughage, but due to high variability, the difference was not statistical. M-HV Master Thesis Nord-Norge Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU
institution Open Polar
collection Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU
op_collection_id ftunivmob
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918
spellingShingle VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918
Hansen, Gry-Heidi Omland
Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
topic_facet VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Animal feeding: 918
description Formålet med oppgaven var å se nærmere på mulige faktorer med grovfôret som kan påvirke konsistensen på avføringen fra melkekyr. Oppgaven er basert på litteraturstudie og en feltundersøkelse. Litteraturstudien gir en sammenfatning av de viktigste faktorene som er kjent å kunne gi blaut avføring hos melkekyr. Faktorene er delt inn i sykdomsrelaterte og fôringsrelaterte årsaker. I tillegg gir litteraturdelen en definisjon av blaut avføring og en oversikt over omsetningen av næringsstoffer i tarmkanalen hos melkekyr. Feltundersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med Felleskjøpet Fôrutvikling. I feltundersøkelsen ble prøver av grovfôr og avføring fra 13 gårder i Trøndelag og Nord-Norge våren 2013 samlet inn av konsulenter i Felleskjøpet Agri. Seks av besetningene hadde et problem med blaut avføring og sju av besetningene hadde normal konsistens på avføringen. Faktorene som blir undersøkt i oppgaven var innhold av TS og makromineraler i grovfôr og avføring, samt innhold av NDF, protein, gjæringskvalitet og hygienisk kvalitet i grovfôr. Innholdet av elektrolytter i grovfôr er beskrevet ved kation/anion-balansen beregnet som differansen Na og K minus Cl og S og oppgitt som milliekvivalenter. Resultatene viser ingen klare sammenhenger mellom elektrolyttinnholdet i fôret og avføringens konsistens, noe det heller ikke var for de øvrige faktorene som ble undersøkt. Besetninger med blaut avføring hadde numerisk høgere innhold av mugg- og gjærsopp, samt sporer i grovfôret, men forskjellene var ikke sikre. The aim of the present thesis was to study feeding factors that can influence consistency of faces in dairy cows. The thesis is based on a literature survey and a field data collection. The literature survey gives an overview of the most important factors known to give liquid consistency of feces in dairy cows. The factors are divided into disease and feeding related causes. In addition, the literature part of the thesis gives a definition of wet fecal consistency and an overview of metabolism of main nutrients in the digestive tract of dairy cows. The field data collection was carried out in cooperation with Felleskjøpet Fôrutvikling. In total, the advisory staff of Felleskjøpet Agri collected roughage and fecal samples from 13 farms in Trøndelag and Nord-Norge during the spring of 2013. Six of the farms where having problems with liquid fecal consistency, whereas the remaining seven did not have problems. The factors examined in the thesis were content of dry matter and macro minerals in roughage and feces, together with content of NDF, protein, fermentation quality and hygienic quality in roughage. The content of electrolytes in roughage is calculated as the dietary cation-anion balance (DCAB) in Milli equivalents as the difference between Na plus K minus Cl plus S. The results did not show any clear relationship between content of electrolytes in the feed and fecal consistency, nor did any of the other factors examined. Herds with liquid fecal consistency had a numerical higher content of fungi and spores in roughage, but due to high variability, the difference was not statistical. M-HV
format Master Thesis
author Hansen, Gry-Heidi Omland
author_facet Hansen, Gry-Heidi Omland
author_sort Hansen, Gry-Heidi Omland
title Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
title_short Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
title_full Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
title_fullStr Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
title_full_unstemmed Faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
title_sort faktorer ved fôringen som kan påvirke konsistensen på avføringen hos melkeku
publisher Norwegian University of Life Sciences, Ås
publishDate 2015
url http://hdl.handle.net/11250/293261
genre Nord-Norge
genre_facet Nord-Norge
op_source 31
op_relation http://hdl.handle.net/11250/293261
_version_ 1766115028052738048