Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish

Despite considerable efforts to improve production with regard to animal welfare, disease control and sustainability in Norwegian aquaculture, both losses and feed conversion rate have not declined during the last 10 years. Lumpfish, used to control sea lice infestation in farmed Atlantic salmon, ar...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Klakegg, Øystein
Other Authors: Sørum, Henning, Salonius, Kira
Format: Doctoral or Postdoctoral Thesis
Language:English
Published: Norwegian University of Life Sciences, Ås 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/11250/2788428
id ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/2788428
record_format openpolar
institution Open Polar
collection Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU
op_collection_id ftunivmob
language English
topic Bacteria
Atlantic salmon
Lumpfish
Tenacibaculum dicentrarchi
Aliivibrio
Probiotic
spellingShingle Bacteria
Atlantic salmon
Lumpfish
Tenacibaculum dicentrarchi
Aliivibrio
Probiotic
Klakegg, Øystein
Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish
topic_facet Bacteria
Atlantic salmon
Lumpfish
Tenacibaculum dicentrarchi
Aliivibrio
Probiotic
description Despite considerable efforts to improve production with regard to animal welfare, disease control and sustainability in Norwegian aquaculture, both losses and feed conversion rate have not declined during the last 10 years. Lumpfish, used to control sea lice infestation in farmed Atlantic salmon, are lost to an even larger extent than Atlantic salmon. In both salmon and lumpfish, bacterial diseases are among the most important causes of death, and ulcer caused by bacteria contribute much to this. At the same time, new knowledge in both mammals and fish regarding the interaction between many bacteria and hosts and the good, probiotic effects of some bacteria, have shown that bacteria are important for increasing robustness, disease resistance and growth. A better understanding of the interaction between bacteria and between bacteria and eukaryotes will probably help to make living conditions that promote health, growth and sustainability. This thesis was initiated to investigate what impact adding potential probiotic bacteria to the two most abundant fish species in Norwegian aquaculture, lumpfish and Atlantic salmon has, and examine the effects regarding resistance to disease, survival and growth with an objective also to do some investigation regarding causality in bacterial diseases causing ulcer in Norwegian aquaculture. Tenacibaculum dicentrarchi was isolated from a natural disease outbreak in post-smolts. The bacteria were characterized by bacterial cultivation and Multi-locus Sequence Analysis (MLSA). The disease was reproduced in a challenge trial. This is the first time that T. dicentrarchi has been shown to cause disease in salmon in Norway. Bath treatment of Atlantic salmon by supplying probiotic Aliivibrio spp. (A. njordis NCIMB 42593 (VL1), A. balderis NCIMB 42592 (VL2) and A. nannie NCIMB 42594 (VL3)) to the rearing water indicated a significantly (p <0.05) lower mortality, greater resistance to natural Moritella viscosa infection, less ulcers, faster growth and better feed conversion rate. In lumpfish, bathing with the same probiotic bacteria indicated a significantly (p <0.05) lower mortality, less ulcers, and increased resistance to M. viscosa infection. The knowledge that bathing Atlantic salmon and lumpfish with probiotic Aliivibrio spp. results in lower mortality, increased resistance to some bacterial diseases and larger growth will probably advance animal welfare and sustainability in the aquaculture industry. På tross av stor innsats for å bedre dyrevelferd og bærekraft i norsk lakseoppdrett, har ikke dødelighet eller fôrfaktor i norsk oppdrettsnæring blitt nevneverdig redusert de siste 10 år. Blant rognkjeks, som de siste årene er mye brukt for å redusere antall lakselus hos oppdrettslaks, er tapene enda større enn hos laks. Både hos laks og rognkjeks er sykdommer forårsaket av bakterier blant de viktigste årsakene til tap, og sår forårsaket av bakterier bidrar mye til dette. Ny kunnskap hos både pattedyr og fisk om samspillet mellom bakterier og vert og mange bakteriers gode, probiotiske egenskaper har samtidig vist at bakterier også er viktige for å bedre robusthet, sykdomsresistens og tilvekst. Når vi bedre forstår samspillet mellom bakterier og mellom bakterier og eukaryoter, vil vi være bedre i stand til å lage levemiljø som fremmer helse, vekst og bærekraft. Dette PhD-prosjektet ble satt i gang for å undersøke hva slags effekt tilførselen av probiotiske bakterier til de to vanligste oppdrettsartene i Norge, rognkjeks og atlantisk laks, hadde, og for å se hvilken effekt det fikk på overlevelse, tilvekst og motstandskraft mot sykdom, og også undersøke årsaken til enkelte bakterielle sykdomsutbrudd med sår og forøket dødelighet hos oppdrettsfisk i Norge. Tenacibaculum dicentrarchi ble isolert og karakterisert fra et sykdomsutbrudd på nyutsatt postsmolt ved hjelp av bakteriedyrkning og multi-lokus sekvensanalyse (MLSA). Sykdommen ble reprodusert i smitteforsøk. Dette er første gang T. dicentrarchi er påvist å gi sykdom hos laks i Norge. Badebehandling med tilførsel av probiotiske Aliivibrio spp. (A. njordis NCIMB 42593 (VL1), A. balderis NCIMB 42592 (VL2) og A. nannie NCIMB 42594 (VL3)) i vannet til laks gav signifikant (p<0.05) lavere dødelighet, større motstandskraft mot naturlig Moritella viscosa infeksjon, færre sår, raskere tilvekst og lavere fôrfaktor. Hos rognkjeks gav badebehandling med de samme probiotiske bakteriene signifikant (p<0.05) lavere dødelighet, færre sår og økt motstandskraft mot M. viscosa infeksjon. Kunnskap om at bading av laks og rognkjeks med probiotiske Aliivibrio spp. gir lavere dødelighet, økt motstandskraft mot enkelte bakteriesykdommer og større tilvekst håper vi vil bidra til å bedre dyrevelferden og bærekraften i oppdrettsnæringen. Previwo AS
author2 Sørum, Henning
Salonius, Kira
format Doctoral or Postdoctoral Thesis
author Klakegg, Øystein
author_facet Klakegg, Øystein
author_sort Klakegg, Øystein
title Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish
title_short Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish
title_full Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish
title_fullStr Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish
title_full_unstemmed Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish
title_sort bacterial impact on growth, health and disease of farmed atlantic salmon and lumpfish
publisher Norwegian University of Life Sciences, Ås
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/11250/2788428
geographic Norway
geographic_facet Norway
genre Atlantic salmon
genre_facet Atlantic salmon
op_relation PhD Thesis;Thesis number 2021:4
Norges forskningsråd: 260204/O30
urn:isbn:978-82-575-1660-4
urn:issn:1894-6402
https://hdl.handle.net/11250/2788428
op_rights Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no
op_rightsnorm CC-BY-NC-ND
_version_ 1766361672079900672
spelling ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/2788428 2023-05-15T15:31:11+02:00 Bacterial impact on growth, health and disease of farmed Atlantic salmon and lumpfish Bakteriell påvirkning på vekst, helse og sykdom hos oppdrettet laks og rognkjeks Klakegg, Øystein Sørum, Henning Salonius, Kira 2021 application/pdf https://hdl.handle.net/11250/2788428 eng eng Norwegian University of Life Sciences, Ås PhD Thesis;Thesis number 2021:4 Norges forskningsråd: 260204/O30 urn:isbn:978-82-575-1660-4 urn:issn:1894-6402 https://hdl.handle.net/11250/2788428 Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no CC-BY-NC-ND Bacteria Atlantic salmon Lumpfish Tenacibaculum dicentrarchi Aliivibrio Probiotic Doctoral thesis 2021 ftunivmob 2021-10-13T22:37:00Z Despite considerable efforts to improve production with regard to animal welfare, disease control and sustainability in Norwegian aquaculture, both losses and feed conversion rate have not declined during the last 10 years. Lumpfish, used to control sea lice infestation in farmed Atlantic salmon, are lost to an even larger extent than Atlantic salmon. In both salmon and lumpfish, bacterial diseases are among the most important causes of death, and ulcer caused by bacteria contribute much to this. At the same time, new knowledge in both mammals and fish regarding the interaction between many bacteria and hosts and the good, probiotic effects of some bacteria, have shown that bacteria are important for increasing robustness, disease resistance and growth. A better understanding of the interaction between bacteria and between bacteria and eukaryotes will probably help to make living conditions that promote health, growth and sustainability. This thesis was initiated to investigate what impact adding potential probiotic bacteria to the two most abundant fish species in Norwegian aquaculture, lumpfish and Atlantic salmon has, and examine the effects regarding resistance to disease, survival and growth with an objective also to do some investigation regarding causality in bacterial diseases causing ulcer in Norwegian aquaculture. Tenacibaculum dicentrarchi was isolated from a natural disease outbreak in post-smolts. The bacteria were characterized by bacterial cultivation and Multi-locus Sequence Analysis (MLSA). The disease was reproduced in a challenge trial. This is the first time that T. dicentrarchi has been shown to cause disease in salmon in Norway. Bath treatment of Atlantic salmon by supplying probiotic Aliivibrio spp. (A. njordis NCIMB 42593 (VL1), A. balderis NCIMB 42592 (VL2) and A. nannie NCIMB 42594 (VL3)) to the rearing water indicated a significantly (p <0.05) lower mortality, greater resistance to natural Moritella viscosa infection, less ulcers, faster growth and better feed conversion rate. In lumpfish, bathing with the same probiotic bacteria indicated a significantly (p <0.05) lower mortality, less ulcers, and increased resistance to M. viscosa infection. The knowledge that bathing Atlantic salmon and lumpfish with probiotic Aliivibrio spp. results in lower mortality, increased resistance to some bacterial diseases and larger growth will probably advance animal welfare and sustainability in the aquaculture industry. På tross av stor innsats for å bedre dyrevelferd og bærekraft i norsk lakseoppdrett, har ikke dødelighet eller fôrfaktor i norsk oppdrettsnæring blitt nevneverdig redusert de siste 10 år. Blant rognkjeks, som de siste årene er mye brukt for å redusere antall lakselus hos oppdrettslaks, er tapene enda større enn hos laks. Både hos laks og rognkjeks er sykdommer forårsaket av bakterier blant de viktigste årsakene til tap, og sår forårsaket av bakterier bidrar mye til dette. Ny kunnskap hos både pattedyr og fisk om samspillet mellom bakterier og vert og mange bakteriers gode, probiotiske egenskaper har samtidig vist at bakterier også er viktige for å bedre robusthet, sykdomsresistens og tilvekst. Når vi bedre forstår samspillet mellom bakterier og mellom bakterier og eukaryoter, vil vi være bedre i stand til å lage levemiljø som fremmer helse, vekst og bærekraft. Dette PhD-prosjektet ble satt i gang for å undersøke hva slags effekt tilførselen av probiotiske bakterier til de to vanligste oppdrettsartene i Norge, rognkjeks og atlantisk laks, hadde, og for å se hvilken effekt det fikk på overlevelse, tilvekst og motstandskraft mot sykdom, og også undersøke årsaken til enkelte bakterielle sykdomsutbrudd med sår og forøket dødelighet hos oppdrettsfisk i Norge. Tenacibaculum dicentrarchi ble isolert og karakterisert fra et sykdomsutbrudd på nyutsatt postsmolt ved hjelp av bakteriedyrkning og multi-lokus sekvensanalyse (MLSA). Sykdommen ble reprodusert i smitteforsøk. Dette er første gang T. dicentrarchi er påvist å gi sykdom hos laks i Norge. Badebehandling med tilførsel av probiotiske Aliivibrio spp. (A. njordis NCIMB 42593 (VL1), A. balderis NCIMB 42592 (VL2) og A. nannie NCIMB 42594 (VL3)) i vannet til laks gav signifikant (p<0.05) lavere dødelighet, større motstandskraft mot naturlig Moritella viscosa infeksjon, færre sår, raskere tilvekst og lavere fôrfaktor. Hos rognkjeks gav badebehandling med de samme probiotiske bakteriene signifikant (p<0.05) lavere dødelighet, færre sår og økt motstandskraft mot M. viscosa infeksjon. Kunnskap om at bading av laks og rognkjeks med probiotiske Aliivibrio spp. gir lavere dødelighet, økt motstandskraft mot enkelte bakteriesykdommer og større tilvekst håper vi vil bidra til å bedre dyrevelferden og bærekraften i oppdrettsnæringen. Previwo AS Doctoral or Postdoctoral Thesis Atlantic salmon Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU Norway