Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)

Fiskevelferd og produktkvalitet vektlegges i stadig større grad ved produksjon av oppdrettsfisk. Det er viktig at fisk gis god vannkvalitet så lenge den er i live, samtidig som en human avliving må foregå raskt. To av de nyeste tilgjengelige slaktesystemer for laksefisk er derfor undersøkt. Hvordan...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Brunstad, Andreas Ligård, Harsvik, Martin
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Norwegian University of Life Sciences, Ås 2011
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/11250/189214
id ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/189214
record_format openpolar
institution Open Polar
collection Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU
op_collection_id ftunivmob
language Norwegian Bokmål
topic Slaktesystemer
levendekjøling
ensretting
Atlantisk laks
vannkvalitet
bedøvelsesmetode
Slaughter systems
live chilling
self-orientation
Atlantic salmon
water quality
anaesthetization
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924
spellingShingle Slaktesystemer
levendekjøling
ensretting
Atlantisk laks
vannkvalitet
bedøvelsesmetode
Slaughter systems
live chilling
self-orientation
Atlantic salmon
water quality
anaesthetization
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924
Brunstad, Andreas Ligård
Harsvik, Martin
Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)
topic_facet Slaktesystemer
levendekjøling
ensretting
Atlantisk laks
vannkvalitet
bedøvelsesmetode
Slaughter systems
live chilling
self-orientation
Atlantic salmon
water quality
anaesthetization
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924
description Fiskevelferd og produktkvalitet vektlegges i stadig større grad ved produksjon av oppdrettsfisk. Det er viktig at fisk gis god vannkvalitet så lenge den er i live, samtidig som en human avliving må foregå raskt. To av de nyeste tilgjengelige slaktesystemer for laksefisk er derfor undersøkt. Hvordan levendekjøling påvirker Atlantisk laks (Salmo salar L.) sin evne til å ensrette seg ble undersøkt. Samtidig ble vannkvalitet i kjølekar ved bruk RSW-anlegg kartlagt. Videre ble to kommersielle ensrettere undersøkt i forhold til grad av ensretting. I tillegg ble grad av bedøvelse, rigortid og filetkvalitet undersøkt for to nye tilgjengelige bedøvelse og bløggesystemer, Stansas #01 og Seafood Innovations SI~7. Det ble funnet at levendekjøling av Atlantisk laks ikke påvirker ensretting av laksefisk. Vannkvaliteten under levendekjøling av laks forringes gjennom en produksjonsdag, spesielt med hensyn til suspendert stoff, jern og farge. Konsentrasjon av metabolsk produserte avfallsstoffer overstiger ikke anbefalte grenseverdier for laksefisk ved levendekjøling. Videre ble det funnet forskjell i grad av ensretting mellom de to undersøkte modeller for ensretting. Bedøvelse ved slagbedøving viste seg å være irreversibel, mens ved elektrobedøving viste laksen tegn til oppvåkning etter ca. 5 minutter dersom bløggestikk ikke ble påført. Det ble funnet forskjell i rigortid mellom de to bedøvelse/bløggesystemene, men det er usikkert hvordan resultatet skal vektlegges, da medvirkende faktorer som sulting og stress kan ha påvirket resultatet. Det er ikke funnet forskjell i filetkvalitet på fisk slaktet ved de to slaktesystemer, men en del elektrobedøvet fisk ble påført ryggknekk. Resultatene antyder at levendekjøling kan benyttes forut for ensretting av Atlantisk laks. En jevnere tilsetning av hydrogenperoksid, eller økt vannutskifting i levendekjølingskaret vil bedre fiskevelferden under kjøling. Ensretteren fra SI~7 gir høyere ensrettergrad enn ensretteren fra Melbu systems. I elektrobedøvet fisk ble det funnet at 15-16 % av utvalget ble påført ryggknekk. Ingen ryggknekk ble påvist i slagbedøvet fisk fra SI~7. SI~7 bedøvingssystem holder også fisken lenger bedøvd enn Stansas#01. Det ble funnet liten forskjell i filetkvalitet mellom de to slaktesystemene Abstract Fish welfare and product quality are increasingly emphasized in the production of farmed fish. It is important that fish are held in good water quality in vivo, and a humane killing must be performed quickly. Two of the latest slaughter systems for salmonids are investigated. How live chilling of Atlantic salmon (Salmo salar L.) affects its ability to self-orientate in water current were investigated. The water quality in a live chilling tank using RSW system was surveyed. Furthermore, two commercial orientation systems for salmonids were examined in relation to the degree of correct self-orientation. In addition, the degree of anesthesia, rigor development and fillet quality was investigated for two new available anesthetic and slaughter systems, Stansas# 01 and Seafood Innovations SI~7. It was found that live chilling of Atlantic salmon did not affect the ability for correct self-orientation. Water quality during live chilling of salmon deteriorates through a production day, especially with regard to suspended solids, iron and color. The concentration of metabolic waste products produced does not exceed recommended limits in water quality for salmonids during live chilling. It was also found differences in the degree of correct orientation between the two investigated systems. Anesthesia by percussion proved to be irreversible, while the electrical stunned fish showed signs of awakening after approx. 5 minutes, if gill cutting not were applied. It was found that the development of rigor differed between the two systems. However, it is uncertain how the results will be emphasized, as contributory factors such as starvation and stress may have affected the result. No difference was found in fillet quality in fish processed by the two systems, but some electrical stunned fish suffered from broken vertebrae. The results suggest that live chilling may be used prior to the self-orientation of Atlantic salmon. A more equal addition of hydrogen peroxide, or increased water exchange in the live chilling tank will improve fish welfare during cooling. The self-orientator from SI~7 proved to self-orientate salmon more efficient than the Melbu System. In electro-stunned fish it was found that 15-16% of the sampled fish suffered from broken vertebrae. No broken vertebrae was detected in percussed stunned, using the SI~7 system. Percussed stunned fish was also found to keep the fish unconscious for a longer period of time. Minor differences in fillet quality were found using the two different slaughter systems. Bremnes Seashore AS 2016-05-15
format Master Thesis
author Brunstad, Andreas Ligård
Harsvik, Martin
author_facet Brunstad, Andreas Ligård
Harsvik, Martin
author_sort Brunstad, Andreas Ligård
title Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)
title_short Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)
title_full Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)
title_fullStr Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)
title_full_unstemmed Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.)
title_sort evaluering av slaktesystemer for atlantisk laks (salmo salar l.)
publisher Norwegian University of Life Sciences, Ås
publishDate 2011
url http://hdl.handle.net/11250/189214
long_lat ENVELOPE(-85.633,-85.633,-78.617,-78.617)
ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351)
ENVELOPE(16.193,16.193,68.863,68.863)
geographic Slaughter
Laksen
Bremnes
geographic_facet Slaughter
Laksen
Bremnes
genre Atlantic salmon
Salmo salar
genre_facet Atlantic salmon
Salmo salar
op_source 80
op_relation http://hdl.handle.net/11250/189214
_version_ 1766362448819912704
spelling ftunivmob:oai:nmbu.brage.unit.no:11250/189214 2023-05-15T15:31:57+02:00 Evaluering av slaktesystemer for Atlantisk laks (Salmo salar L.) Evaluation of slaughter systems for Atlantic salmon (Salmo salar L.) Brunstad, Andreas Ligård Harsvik, Martin 2011-10-07 application/pdf http://hdl.handle.net/11250/189214 nob nob Norwegian University of Life Sciences, Ås http://hdl.handle.net/11250/189214 80 Slaktesystemer levendekjøling ensretting Atlantisk laks vannkvalitet bedøvelsesmetode Slaughter systems live chilling self-orientation Atlantic salmon water quality anaesthetization VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924 Master thesis 2011 ftunivmob 2021-09-23T20:16:20Z Fiskevelferd og produktkvalitet vektlegges i stadig større grad ved produksjon av oppdrettsfisk. Det er viktig at fisk gis god vannkvalitet så lenge den er i live, samtidig som en human avliving må foregå raskt. To av de nyeste tilgjengelige slaktesystemer for laksefisk er derfor undersøkt. Hvordan levendekjøling påvirker Atlantisk laks (Salmo salar L.) sin evne til å ensrette seg ble undersøkt. Samtidig ble vannkvalitet i kjølekar ved bruk RSW-anlegg kartlagt. Videre ble to kommersielle ensrettere undersøkt i forhold til grad av ensretting. I tillegg ble grad av bedøvelse, rigortid og filetkvalitet undersøkt for to nye tilgjengelige bedøvelse og bløggesystemer, Stansas #01 og Seafood Innovations SI~7. Det ble funnet at levendekjøling av Atlantisk laks ikke påvirker ensretting av laksefisk. Vannkvaliteten under levendekjøling av laks forringes gjennom en produksjonsdag, spesielt med hensyn til suspendert stoff, jern og farge. Konsentrasjon av metabolsk produserte avfallsstoffer overstiger ikke anbefalte grenseverdier for laksefisk ved levendekjøling. Videre ble det funnet forskjell i grad av ensretting mellom de to undersøkte modeller for ensretting. Bedøvelse ved slagbedøving viste seg å være irreversibel, mens ved elektrobedøving viste laksen tegn til oppvåkning etter ca. 5 minutter dersom bløggestikk ikke ble påført. Det ble funnet forskjell i rigortid mellom de to bedøvelse/bløggesystemene, men det er usikkert hvordan resultatet skal vektlegges, da medvirkende faktorer som sulting og stress kan ha påvirket resultatet. Det er ikke funnet forskjell i filetkvalitet på fisk slaktet ved de to slaktesystemer, men en del elektrobedøvet fisk ble påført ryggknekk. Resultatene antyder at levendekjøling kan benyttes forut for ensretting av Atlantisk laks. En jevnere tilsetning av hydrogenperoksid, eller økt vannutskifting i levendekjølingskaret vil bedre fiskevelferden under kjøling. Ensretteren fra SI~7 gir høyere ensrettergrad enn ensretteren fra Melbu systems. I elektrobedøvet fisk ble det funnet at 15-16 % av utvalget ble påført ryggknekk. Ingen ryggknekk ble påvist i slagbedøvet fisk fra SI~7. SI~7 bedøvingssystem holder også fisken lenger bedøvd enn Stansas#01. Det ble funnet liten forskjell i filetkvalitet mellom de to slaktesystemene Abstract Fish welfare and product quality are increasingly emphasized in the production of farmed fish. It is important that fish are held in good water quality in vivo, and a humane killing must be performed quickly. Two of the latest slaughter systems for salmonids are investigated. How live chilling of Atlantic salmon (Salmo salar L.) affects its ability to self-orientate in water current were investigated. The water quality in a live chilling tank using RSW system was surveyed. Furthermore, two commercial orientation systems for salmonids were examined in relation to the degree of correct self-orientation. In addition, the degree of anesthesia, rigor development and fillet quality was investigated for two new available anesthetic and slaughter systems, Stansas# 01 and Seafood Innovations SI~7. It was found that live chilling of Atlantic salmon did not affect the ability for correct self-orientation. Water quality during live chilling of salmon deteriorates through a production day, especially with regard to suspended solids, iron and color. The concentration of metabolic waste products produced does not exceed recommended limits in water quality for salmonids during live chilling. It was also found differences in the degree of correct orientation between the two investigated systems. Anesthesia by percussion proved to be irreversible, while the electrical stunned fish showed signs of awakening after approx. 5 minutes, if gill cutting not were applied. It was found that the development of rigor differed between the two systems. However, it is uncertain how the results will be emphasized, as contributory factors such as starvation and stress may have affected the result. No difference was found in fillet quality in fish processed by the two systems, but some electrical stunned fish suffered from broken vertebrae. The results suggest that live chilling may be used prior to the self-orientation of Atlantic salmon. A more equal addition of hydrogen peroxide, or increased water exchange in the live chilling tank will improve fish welfare during cooling. The self-orientator from SI~7 proved to self-orientate salmon more efficient than the Melbu System. In electro-stunned fish it was found that 15-16% of the sampled fish suffered from broken vertebrae. No broken vertebrae was detected in percussed stunned, using the SI~7 system. Percussed stunned fish was also found to keep the fish unconscious for a longer period of time. Minor differences in fillet quality were found using the two different slaughter systems. Bremnes Seashore AS 2016-05-15 Master Thesis Atlantic salmon Salmo salar Open archive Norwegian University of Life Sciences: Brage NMBU Slaughter ENVELOPE(-85.633,-85.633,-78.617,-78.617) Laksen ENVELOPE(12.319,12.319,65.351,65.351) Bremnes ENVELOPE(16.193,16.193,68.863,68.863)