Izdelava naglavne maske pri pouku likovne umetnosti - Gelt, Anja (A. Gelt, 2019)
Diplomsko delo z naslovom Izdelava naglavne maske pri pouku likovne umetnosti obravnava teoretičen in praktičen del. V teoretičnem delu smo najprej predstavili lutko, lutkarstvo in vrste lutk, med katerimi smo posebno pozornost namenili naglavni maski. Namen magistrske naloge je bil raziskati možnosti izdelave naglavnih mask pri pouku likovne umetnosti. Zanimal nas je postopek nastajanja naglavne maske, njene zvrsti, možnosti uporabe in njena vloga v lutkovnem gledališču ter v vzgojno-izobraževalnem procesu, še posebej pri pouku likovne umetnosti. Učenci so namreč najbolj motivirani pri dejavnostih z lutko, kjer tudi sami aktivno sodelujejo. Ob teoretskem diskurzu je bil naš cilj, da pridobljeno znanje preizkusimo z izdelavo lastne naglavne maske in tako znanje prenesemo še na učence. Večjo pozornost smo tako usmerili v praktičen del naloge, ta je izdelava naglavne maske pri pouku likovne umetnosti. Sodelovali so učenci 9. razreda Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci. Učenci so natančneje spoznali lutkarstvo in izdelavo lutk ter izdelali vsak svojo naglavno masko, ki so jo lahko uporabili kot sredstvo za različne uprizoritve. The thesis entitled Making a Head Mask in Fine Arts consists of a theoretical and a practical part. In the theoretical part, first, a puppet, puppetry and kinds of puppets were introduced, among which special attention was paid to the head mask. The purpose of the master's thesis was to explore the possibilities of making head masks in the fine arts. Our interest laid in the process of creating a head mask, its genres, its possibilities of use and its role in the puppet theater and in the educational process, especially in the fine arts. The pupils are namely most motivated in activities with puppets where they also actively participate. Along with the theoretical discourse, our goal was to test the acquired knowledge by creating our own head mask and transfer this acquired knowledge to pupils. So that, more attention was paid to the practical part of the thesis, that is, the making of a head mask in fine arts. Pupils from the 9th grade of the Primary school France Prešeren Črenšovci participated. They got to know more about puppetry and making of puppets and each of them made their own head mask which they could use as a means for various performances.