Priprava lutkovnega projekta z otroki starimi od 4 do 6 let - Čujež, Ana (A. Čujež, 2018)
Naše diplomsko delo predstavlja pripravo lutkovnega projekta s predšolskimi otroki. V teoretičnem delu smo predstavlili, kaj je lutkovno gledlišče, vse o lutki, ki v njem nastopa, ter o različnih lutkovnih tehnikah. Popeljala nas je skozi komponente, ki so sestavni del predstave. Pojasnili smo, kako se je treba lotiti predstave, kaj vse moramo pred tem vedeti, iz katerih delov predstava sestoji, kaj je ključno za začetek in katera tema je najbolj primerna za predstavo, ki jo pripravljamo z otroki. Pojasnili smo tudi, kako izbrati tekst in kako ga sami z otroki napisati. Kako otroci izdelujejo lutke, kostume, sceno, rekvizite, glasbo in kako vadijo za predstavo. Osredotočili smo se tudi na potek posamezih vaj. Med drugim smo se ustavili tudi pri tem, kakšen vpliv ima gledališče na otroke in kakšna sta naša vpliv in vloga pri samem nastajanju predstave ter spoznavanju otrok z gledališčem ter lutkami. V praktičnem delu je predstavljeno, kako je nastajala naša avtorska lutkovno gledališka predstava z otroki. Otroke je skozi ves postopek nastajanja spremljala lutka klovn Eko, ki se je izkazala za nevrjetno motivacijsko in spodbudno sredstvo. Zaključili smo z uspešno uprizoritvijo predstave. Our graduation work presents the preparation of a puppet project with pre-school children. In theoretical part we presented what a puppet theatre is, all about puppets in it and about various puppet techniques. It took us through the components that are an integral part of the show. We explained how to tackle performance, what we need to know before we start preparing it, what parts it consists of, what is key for a good start and which theme is best suited for the performance we are preparing with children. We also explained how to select text and how to write it with children, how children make puppets, costumes, scenes, music and how to practice. We also focused on the course of individual exercises. Among other things, we stopped at what kind of influence the theatre has on children and what are our influence and role in the creation of the play itself and the acquaintance of the children with theatre and puppets. The practical part presents how our original puppet prediction with children was created. Throughout the process of formation children are accompanied by a puppet of Eco Clown dolls, which proved to be non-motivational and stimulating. We finished with a successful performance.