Lutke v korelaciji z drugimi področji v vrtcu - Skalič, Petra (P. Skalič, 2018)
Diplomska naloga Lutke v korelaciji z drugimi področji v vrtcu je sestavljena iz teoretičnega in raziskovalnega dela. V sami teoriji smo na osnovi literature predstavili lutko, vrste lutk in njihovo čarobno moč. Predstavili smo razvoj otroške igre in posebej izpostavili simbolno igro. Izpostavili smo pomen lutke v vrtcu in kako vpliva lutka na razvoj govora, pozitivne samopodobe, na oblikovanje socialnih veščin in koliko vpliva na spodbujanje ustvarjalnosti. Proučili smo lutke kot motivatorja pri usvajanju vzgojno-izobraževalnih vsebin in pri delu otrok. Veliko pozornosti smo posvetili kurikulumu in njegovim področjem, saj menimo, da je mogoče z lutko usvajati cilje prav na vsakem področju, pri čemer pa je pomembna vloga vzgojitelja/vzgojiteljice, ki smo jo opredelili na koncu teoretičnega dela. V Raziskovalnem delu smo z raziskavo želeli ugotoviti vključenost lutk pri vsakodnevnih dejavnostih v vrtcu, v kakšni meri jo vzgojitelji/vzgojiteljice uporabljajo za motivacijo in kakšno pozornost namenjajo lutki za usvajanje vsebin kurikuluma po področjih. Z raziskavo smo ugotovili, da se lutka uporablja pri vsakodnevnih dejavnostih v vrtcu predvsem za motivacijo otrok in razvoj govora pri otrocih. Otroci imajo lutko na razpolago v lutkovnih kotičkih, kjer se lahko spontano igrajo. Velikokrat imajo v oddelkih tudi lutko ljubljenko, ki otroke spremlja skozi vsak dan. Lutka je vključena tudi na drugih področjih kurikuluma, a se še vedno največkrat uporablja na področju jezika in umetnosti. Paper work Puppets in correlation with other fields in the kindergarten consists of theoretical and empirical parts. In the theoretical part, a puppet is presented along with different kinds of puppets and their magical powers. We have presented the development of child’s play and furthermore focused on the symbolic play. We have focused on the importance of the puppet in kindergarten and its effects on development of speech and positive self-image. Furthermore, we presented puppet’s effect on forming social skills and stimulation of creativity. We have studied the puppets as the motivators in assimilation of educational content and when children are at work. We intended a lot of intention to the curriculum and its fields because we believe the goals can be achieved on every field by using a puppet. Wherein the role of a kindergarten teacher is important and we have defined it at the end theoretical part. Empirical part includes the results of a research with which we wanted to find out in what amount the puppets are used in everyday activities in kindergartens. Moreover, we wanted to determine to what extent it is used for motivating children and for assimilating the content of different fields of the curriculum. We got the results by conducting a survey questionnaire and we have established that the puppet is used in everyday activities mostly for motivating children and in speech development. There are puppet corners in kindergartens where children can play with puppets spontaneously. Some departments often have a favourite puppet, which can accompany children every day. The puppet is included in many different fields of the curriculum but is still mostly used in the field of language and art.