Zadovoljstvo prebivalcev z uresničevanjem nalog in pristojnosti mestne občine nova gorica na področju zagotavljanja varnosti - Grmek, Magdalena (M. Grmek, 2018)
Na področje zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih sodijo različni deležniki, primarno pa sta to policija, ki je glavni subjekt zagotavljanja varnosti, in pa občina oziroma tako imenovana samoupravna lokalna skupnost. Vsaka lokalna skupnost se sooča s specifičnimi dejavniki ogrožanja varnosti, ki determinirajo varnostno politiko občine. Naloga lokalnih skupnosti (in organizacij za zagotavljanje varnosti) je, da ocenijo, kaj posameznika in skupnost dejansko in kaj potencialno ogroža, to upoštevajo in temu primerno ukrepajo. Zagotavljanje varnosti na lokalni ravni in v tem kontekstu uspešnost uresničevanja nalog in pristojnosti občin z vidika percepcij prebivalcev smo z raziskavo analizirali na primeru Mestne občine Nova Gorica. Ugotovili smo, da po mnenju prebivalcev občina naloge na področju zagotavljanja varnosti opravlja v zadovoljivi meri. Anketiranci iz Mestne občine Nova Gorica se v lokalnih skupnostih počutijo varno, vendar zaznavajo različne dejavnike in grožnje, ki predstavljajo varnostni problem v občini. Največji problem v občini glede na raziskavo predstavljajo preprodaja drog, kršitve v prometu, uživanje nedovoljenih substanc na javnih mestih, vlomi v stanovanjske objekte in pa klasična kriminaliteta (tatvine/ropi). Po mnenju anketirancev so za nastanek tovrstnih varnostnih problemov odgovorni kar prebivalci sami. Anketiranci na splošno kot zadovoljivo ocenjujejo tudi delo občinskega redarstva, inšpekcijskega redarstva in policije na področju zagotavljanja varnosti. Večina anketirancev sicer ni seznanjena z obstojem »Sosveta za zagotavljanje večje varnosti občanov Nova Gorica – MO Nova Gorica«, tisti, ki so z njim seznanjeni, pa delo sosveta ocenjujejo kot ustrezno. When it comes to security provision at the local level, different organizations are involved, primarily the police, which is the main organization responsible for safety and security in the municipality, followed by the local government. Each local community faces specific security threats which determine the security policy of the municipality. The task of local communities (and security organizations) is to assess the actual and the potential threats to the individuals and the community and, with the threats considered, to take appropriate action. Using the Municipality of Nova Gorica as an example, we analyzed the security provision at the local level, and in this context, the realisation of roles and responsibilities of municipalities from the perception of the citizens. We have learnt that the municipality performs tasks in the area of safety and security to a satisfactory extent. The respondents from the Municipality of Nova Gorica feel safe in the local communities, but they are aware of various factors and threats representing a security problem in the municipality. The results have shown that the biggest problems in the municipality are related to drug trafficking, traffic violations, consumption of illicit substances in public places, burglaries in residential buildings, and classic criminal acts (thefts/robberies). According to the respondents, the residents themselves are responsible for the emergence of such security issues. Respondents generally assess the work of the municipal warden service, inspection, and police in the area of security provision as satisfactory. Most of the respondents are not aware of the existence of the "Council for Ensuring Greater Security to Citizens of Nova Gorica - MO Nova Gorica", but those who are acquainted with it, assess its work as appropriate.