Naraščanje nasilja na socialnih omrežjih - kriminološki vidik - Ramšak, Žiga (Ž. Ramšak, 2018)
V diplomskem delu smo obravnavali nasilje na socialnih omrežjih. Moderni čas namreč vpliva tudi na razvoj tehnologije, saj je pri mladostnikih odprl novo vejo nasilja, t.i. spletno nasilje. Aktivnost na socialnih omrežjih, kjer poteka komunikacija, daje ljudem občutek sprejetosti in tako pozitivno vpliva na zdravje posameznikov, po drugi strani pa splet omogoča anonimnost in občutek varnosti tistim, ki mislijo, da lahko brez posledic na spletu počnejo vse, kar se jim zahoče. Ugotovili smo, da obstaja več vrst spletnega nasilja: izmenjava fotografij z intimno vsebino (seksting), veselo pretepanje (happy slapping), žaljenje, zalezovanje, samoustrahovanje prevzem žrtvine identitete, objavljanje spremenjenih fotografij, žaljivih pesmi in krutih govoric. Storilci si preko spletnega nasilja ustvarjajo svoj položaj v družbi in tako izpadejo bolj priljubljeni med posamezniki. Problem pa ni le izvajanje spletnega nasilja, temveč tudi objavljanje nasilnih vsebin. Kriminalisti tukaj žal nimajo nobenih pooblastil, zato lahko največ storimo mi s prijavo neprimernih vsebin, ki bodo po pregledu ponudnika spletnega omrežja odstranjene. V tem delu smo obravnavali tudi » Facebook umor«, ki se je zgodil februarja lani. Izvedli smo anketo, kjer nas je zanimalo mnenje ljudi o nasilju na socialnih omrežjih, njegovem naraščanju in njihova soudeležba pri le tem. Rezultati kažejo, da ljudje poredko zasledijo nasilne vsebine na socialnih omrežjih, sami jih praktično skoraj ne objavljajo, na splošno pa so mnenja, da nasilje na socialnih omrežjih narašča. Predlagamo, da se na področju nasilja na družabnih omrežjih uredi kazenska zakonodaja in tako bistveno olajša delo kriminalistov pri preprečevanju in zmanjševanju nasilja na družabnih omrežjih. This final thesis deals with the topic of violence on social media. Despite its many benefits, modern technology has brought forth a new type of aggression among adolescents so called online violence. Activity on social networks, where communication takes place, gives people a sense of acceptance and thus positively affects the health of individuals, on the other hand, the web provides anonymity and a sense of security for those who think that they can do whatever they want without any consequences. It has been determined that there are several types of online violence: the sharing of photos with intimate content (sexting), happy slapping, insulting, stalking, fearmongering, identity theft, posting edited photos, offensive songs and cruel rumors. Offenders, through online violence, create their own perception in society and thus appear to be more popular among individuals. The problem is not only the act of online violence, but also the publication of violent content. Unfortunately, law officials do not have any real forms of action here, so the most we can do is report inappropriate content that will be removed after being reviewed by the web service provider. In this part of the thesis there is also a discussion about the "Facebook murder" which happened in February last year. The main focus is on the analysis of a survey, in which we were primarily interested in the opinion of people about violence on social networks, its growth and their participation in this topic. The results show that people do not often stumble upon violence on social media, surely not perpetrated by them, yet most agree that web violence is on the rise. It is thus recommended that criminal law is regulated in the field of social network violence, and in doing so significantly ease the work of law officials in preventing and reducing violence on social networks.