Varnost na športnih prireditvah - občutki varnosti obiskovalcev - Šubic, Karmen (K. Šubic, 2018)
Športne prireditve privabljajo veliko število ljudi, naloga organizatorjev in drugih oseb odgovornih za varnost pa je, da poskrbijo za varnost te množice. V nevarni situaciji pride do panike, ljudje se začnejo prerivati in mečkati med sabo, vse to lahko pripelje do poškodb in celo smrti. Največjo nevarnost poleg množice ljudi predstavlja nasilje na športni prireditvi, možnost terorističnega napada, nevarnost požara v zaprtem prostoru in neprimerna infrastruktura objekta. V zaprtem prostoru največjo nevarnost predstavljajo dimni plini, zaradi katerih se zmanjša vidljivost in zmožnost orientacije, poveča pa se negotovost. Ljudje postanejo omotični in panični. Pomemben je občutek varnosti posameznika, ki ni vedno enak dejanskemu stanju varnosti v okolju, v katerem živi. Za lastno varnost moramo poskrbeti tudi sami in se ne samo zanašati na varnostno osebje, da bo to storilo namesto nas. Na prireditvi moramo biti pozorni na okolico, se držati skupaj v paru in ne sami tavati naokoli, o morebitnih kršitvah pa moramo obvestiti varnostno osebje. Za zagotavljanje varnosti so izrednega pomena preventivni ukrepi, kot so razne pregrade in kontrolni pregledi na vhodu. V Sloveniji so športne prireditve načeloma varne, s čimer se strinjajo tudi sami obiskovalci. Menijo, da so športni objekti varno zgrajeni. Neprimerna se jim zdi uporaba pirotehničnih sredstev, katerih uporaba je nezakonita. Največje dileme povzroča točenje alkohola na športnih prireditvah, kjer je mnenje ljudi popolnoma deljeno. Čeprav so mnenja, da so športne prireditve načeloma varne bi si vseeno želeli še večje varnosti. Za izboljšanje varnosti bi uvedli strožje kazni za kršitelje in temeljitejše varnostne preglede. Najpogosteje si ogledajo: nogomet, košarko, rokomet, hokej in zimske športe. Sports Events attract a large number of people and the task or organizers and other people who are responsible for security is to provide security for this crowd. In a dangerous situation people start to panic, push and step on other people, all of this can lead to injuries and even to death. In addition to the crowd, the biggest danger is violence at sports events, the possibility of a terrorist attack, the risk of fire in enclosed space and the inappropriate infrastructure of the building. The biggest threat in enclosed space are smoke gases which reduce the visibility and orientation capability, while uncertainty increases. People become dizzy and begin to panic. An individual's sense of security is not always equal to the actual state of safety in the environment in which he lives however the feeling of safety is very important. For our own safety, we must take care of ourselves and not only rely on security personnel to do that for us. At the event, we must pay attention to the surroundings, stick together in pairs and not wonder around alone, we must inform security guards about possible violations. To ensure safety, preventive measures, such as various barriers and security checks at the entrance, are of extraordinary importance. Sports events in Slovenia are generally safe, with which the visitors themselves agree. They believe that sports facilities are safely built. They do not find it appropriate to use pyrotechnic devices whose use is illegal. The biggest dilemma is caused by the permissible use of alcohol in sports events, the people's opinions are completely divided. Although they believe that sports events are generally safe, they would still want even greater safety. To improve safety they would introduce stricter penalties for offenders and more thorough security checks. Most often they are watching: football, basketball, handball, hockey and winter sports.