Vpliv borilnih športov v varovanju - Hižman, Žan (Ž. Hižman, 2018)
Varovanje nas v takšni ali drugačni obliki obkroža v vsakodnevnem življenju. Varnost človeka in njegovih dobrin je osnova za normalno in udobno bivanje vsakega posameznika oziroma skupine. Ljudje smo za svojo primarno varnost zadolženi sami, kljub temu pa vsi ljudje za varovanje niso enako usposobljeni. Varnostne službe so tiste, ki funkcionirajo na tem področju in preprečujejo neželene dogodke, zlorabe ter nasilje med ljudmi. V osnovi ta organ varovanja predstavljajo policija in varnostne službe, vendar smo se v diplomski nalogi osredotočili na varnostne službe, zato so te tudi glavna tema razprave. Služba v varovanju med ljudmi ne dosega visokega spoštovanja, kar žal nakazuje tudi plačilni razred in kvaliteta zaposlenega kadra v varovanju. V diplomski nalogi smo prikazali razliko med ljudmi, zaposlenimi v varovanju, ki imajo predznanje borilnih veščin in ostalimi zaposlenimi. Želeli smo dokazati, da ljudje osebam, ki so zaposlene v varnostnih službah in imajo predznanje borilnih veščin, zaupajo bolj kot ostalim, saj verjamejo, da so ti mnogo bolj primerni za delo, ki je povezano z varnostjo, in da takšni ljudje bolje reagirajo v morebitnih težavah. Zaradi lepše in boljše preglednosti ter omejenosti besedila smo predstavitve športov in varovanj opisali na skrajšan način. Osredotočili smo se predvsem na veščini karate in tajski boks ter na klasično znanje samoobrambe oziroma danes popularno športno panogo mešane borilne veščine (MMA). Za lažje razumevanje povezave borilnih veščin in varovanja smo predstavili tudi načine varovanja ter njihove potrebe po znanju borilnih veščin. Opravili smo intervjuje z mojstri borilnih veščin, ki so delovali oziroma še delujejo na varnostnem področju, in jih povprašali o njihovih izkušnjah in njihovem mnenju. Naredili smo tudi anketo med naključnimi udeleženci in jih povprašali glede njihovega zaupanja ljudem v varnostnih službah. Za konec smo predstavili obdelane podatke in s tem potrdili oziroma ovrgli postavljene hipoteze. Za večino varnostnih poklicev se poslužujejo ljudje, ki težje oziroma zaradi nekakšnih omejitev ne pridejo do služb, za katere so kvalificirani. V naši nalogi smo želeli dokazati, da takšni ljudje nimajo zadovoljive kvalitete za opravljanje takšnega poklica in da je njihovo posredovanje v morebitnih nevarnih situacijah slabše. Security in all sense of meaning is all around us through everyday life. Security of human beings and their belongings is actually as much as necessity as it is actually a must for »normal life« for each individual and group of people. We as humans are responsible for our own security, but not everyone is capable of acting on it on the same level or is educated enough about it. Therefore security companies are the ones, taking car of it in sense of providing clients with all types of security needed. Security jobs are practically assigned to mentioned security companies and local police but as we are mainly focusing on Security companies in this degree paper they are going to be the ones focused on mainly. Security jobs are amongst community not as respected as they should be considering salaries of employers and there quality as employers in security business. In this paper we want to present the difference between people in security jobs, which are considered to be well thought in martial arts and those not as of daily preforming on their job duties. We want to show that humans in general feel safer around those sort educated employers, that they are more appropriate and that they react better in security alert situations. For better transparency we are going to shorten the description of sports and safeties. We are going to mainly focus in sport area on Karate and Muay Thai and basic self defense or today well known as mixed martial arts (MMA). In paper we are going to present few interviews with masters of martial arts, which had or still are working in matters of security. We are going to ask them of their experiences and their opinions on working matter. We are also going to make survey asking random people about their safe trust in employers of these sort of jobs. At the end we will show on matter data and statistics we got through entire process and with it confirm or reject hypothesis. Security jobs are mostly intrigued by people which are not getting the jobs they are primarily qualified to do, because of whatever reasons. In matter we are trying to prove that people who are not as knowledge in martial arts are not as qualified as the knowledge ones.