Igra dama kot didakitčna igra za utrjevanje poštevanke - Viličnjak, Julija (J. Viličnjak, 2018)
V magistrskem delu se ukvarjamo s problemom, kako dolgotrajno ponavljanje poštevanke pri pouku matematike narediti zanimivejše za učence ter pri tem uporabiti didaktično igro, ki bi izhajala iz tradicionalne igre dama. S takšno didaktično igro bi namreč dosegli več matematičnih učnih namenov, in sicer bi učenci z njo utrjevali poštevanko, hkrati pa bi razvijali tudi strateško mišljenje, ki spodbuja reševanje problemov. V teoretičnem delu je tako na kratko predstavljena didaktična igra ter predvsem njena uporaba pri pouku matematike. Kot podlaga za nastanek nove didaktične igre pa je v teoretičnem delu predstavljena tudi igra dama, za katero bi lahko rekli, da je sama po sebi tako tradicionalna kot tudi didaktična igra. Dama je namreč strateška igra, preko katere igralci razvijajo strateško mišljenje, ki pripomore k boljšemu razvoju kritičnega mišljenja. Tako je že sama tradicionalna oblika te igre lahko uporabna kot didaktična igra pri pouku matematike, saj z njo uresničujemo enega izmed splošnih učnih ciljev matematike, in sicer razvoj kritičnega mišljenja. Za potrebe magistrskega dela je nastala preoblikovana različica dame, in sicer igra dapoma. Novonastala igra je didaktična igra za utrjevanje poštevanke, zato je primerna za šolsko uporabo od 3. razreda dalje. V magistrskem delu je natančno opisan postopek izdelave te didaktične igre, ki je, za lažje razumevanje, opremljen tudi s slikovnim materialom. Natančno pa so opredeljena tudi pravila igre in nekateri pomembni koraki v sami igri. Skozi magistrsko delo so tako predstavljene pomembne ugotovitve o didaktičnih igrah pri pouku matematike, o strateških igrah ter o predelavi tradicionalnih iger v didaktične igre, še posebej v didaktične igre za utrjevanje poštevanke. In the master's thesis, we are dealing with the problem of how to make the tedious repetition of multiplication more interesting for pupils in mathematics lessons and using a didactic game derived from the traditional game draughts. With such a didactic game, more mathematical learning purposes would be achieved, namely, pupils would consolidate multiplication skills through such a game and at the same time develop strategic thinking that encourages problem solving. In the theoretical part, the didactic game is briefly presented and, above all, its use in mathematics lessons. As the basis for the creation of the new didactic game, the game draughts, for which it can be said that it is a traditional as well as a didactic game, is presented in the theoretical part. Draughts is namely a strategic game through which players develop a strategic thinking that helps to develop a critical thinking. Thus, the traditional form of this game itself can be used as a didactic game in mathematics lessons, because with it one of the general learning objectives of mathematics may be realised, namely the development of critical thinking. For the needs of the master's thesis, a restructured version of the game draughts was created, namely the game dapoma. The new game is a didactic game to consolidate multiplication skills, therefore it is suitable for school use from the 3rd grade. The master's part describes in detail the process of making this didactic game, which, for ease of understanding, is also equipped with picture material. The rules of the game and some important steps in the game itself are also defined in detail. The master's thesis presents important findings on didactic games in mathematics lessons, about strategic games and on the conversion of traditional games to didactic games, especially to didactic games to consolidate multiplication skills.