Intervencija policije v družinskih sporih in nasilju - Jere, Simon (S. Jere, 2018)
Nasilje v družini je pojav v družbi, ki je v naši zakonodaji označen kot kazniv. Raziskovali smo omenjeno dejanje s pomočjo slovenskih in tujih virov, da bi si pridobili neko predstavo oziroma »sliko« o tem, kaj vse omenjeno dejanje zajema, v kolikšni meri je prisotno na naših tleh in kako je z njim izven slovenskih meja. S kaznivimi dejanji v Sloveniji se sooča na prvem mestu policija, ki intervenira pri družbi nevarnih dejanjih. Osredotočili smo se na posebno vrsto kaznivega dejanja, ki ga definira zakonodaja, to je nasilje v družini. V delu smo predstavili pojmovanje nasilja in iskali pristojne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo žrtvam. Ugotovili smo, da poleg policije lahko k pomoči žrtvam pripomorejo Centri za socialno delo z njihovimi storitvami in s svetovanji ter nudenjem psihične opore prav tako vsi posamezniki. V delu se je nasilje v družini razdelilo na več delov, ki se običajno prikazujejo v kombinaciji in ne samostojno. Obstajajo znaki, ki bi jih moral vsakdo prepoznati, da bi vedel, da se nad njim ali bližnjim dogaja nasilje. Nasilje se lahko prijavi na več načinov, tako preko telefonske linije kot tudi preko spleta ali kar neposredno na policijsko postajo. Povzeli smo nekaj raziskav in ugotovili, kateri spol prevladuje pri izvršitvi nasilja, kdo največkrat prijavi nasilje, kakšni so razlogi za neprijavo nasilja in podobno. Po podani prijavi morajo pristojne organizacije kar se da hitro odreagirati in ukrepati. S pomočjo tujih virov smo ugotovili, da v primerih, ko gre za nasilje policisti pridejo na kraj v manj kot 10 minutah. Navedli smo še nekatere načine, s katerimi se lahko pripomore k zmanjševanju nasilja. K navedenim pripomorejo tako pristojne organizacije kot tudi mi sami, v vlogi posameznikov. V delu nas je zanimal eden izmed ukrepov policistov, to je prepoved približevanja in pogoji za uporabo le tega. Domestic violence is an accourence, which is marked in Slovenian law as a crime. We researched that crime with help of Slovenian and foreign resources to get some perception about what is included into domestic violence, how much of it can we see in our country and how is it arround the world. In Slovenia, the police fights criminal and intervenes in society hazardous situations. We focused on a specific kind of crime, which is defined by our law as so called domestic violence. In this work we presented meaning of violence and searched for organizations in charge for helping victims of violence. We found out, that beside the police, other organisations, so called »centers for society works« help victims with their services and mentally support. Any individual person can offer mentally support also. We devided violence into more parts, which usually appear together and not individually. There are some signs, which everyone should be aware of, because violence can be happening to him or his nearest right now. We can report violence on manny different ways. We can report with telephone, the Internet or with directly report on police station. We summarized some researches and found out, which gender is the most common one for conducting violence, who usually reports violence, what are the main reasons for not reporting the violence etc. When a report is given, organizations in charge nead to react as fast as possible and be effective. With help of foreign sources we found out that police comes to the victim in less than 10 minutes when the report is given. Organisations in charge can help to reduce violence and also we can, in roles of individuals. We were also curious about one of police powers and its use, of so called issue of restraining order.